חיים קולינאריים כבר מהרחם, הורמונים בגיל המעבר התורמים לירידה במשקל ושומן שמפתחים כשקר להפחתה בהשמנה
בהרצאת הפתיחה, ד"ר אולגה רז יו"ר הכנס דברה על "הצ'לבות של התזונה" – מיתוסים בתזונה ללא ביסוס מדעי, חלב, גלוטן, מונוסודיום גלוטמט, ממתיקים מלאכותיים ועוד…
יו"ר הועידה השנתית "תזונה 2015", ד"ר אולגה רז מנהלת מחלקת מדעי התזונה באוניברסיטת אריאל בחרה את המחקרים העדכניים והחמים בתחום.
בוועידה השנתית "תזונה 2015" נפגשו לאחרונה תזונאים ורופאים, בשיא הסערה החורפית בפעם החמישית – לאירוע הגיעו כ- 1000 משתתפים. "הסערה התקשורתית סביב מזג האוויר", מספרת ד"ר אולגה רז יו"ר הכנס ומנהלת מחלקת מדעי התזונה באוניברסיטת אריאל, הצליחה להלחיץ גם אותי, ילידת מוסקבה. חששתי שמזג האוויר החורפי ימנע מאנשים להגיע. מזג האוויר הישראלי הוא בסך הכל נעים ונוח ביחס למה שקורה ברוב העולם. למרות זאת, עדין רבים חושבים שבחורף עולים במשקל. אני מציעה לאכול ירקות ללא הגבלה, ירקות מבושלים ואנטיפסטי, וכדאי לבשל מרק מסוגים שונים של ירקות. כשאני מבשלת מרק אני משתמשת בכל הירקות שיש לי בבית, ואפילו מוסיפה חסה בסוף הבישול. רבים מאמינים כי אבקת מרק אינה בריאה כי היא מכילה מונוסודיום גלוטמט, אבל זה לא נכון ואפשר להוסיף שתי כפות אבקת מרק לכמות של סיר שלם וזה מוסיף טעם נפלא. כדאי לדעת שמונוסודיום גלוטמט קיים באופן טבעי בהרבה מזונות כמו בשר, סלק, פטריות ואפילו בחלב אם."
בהרצאת הפתיחה, דר' אולגה רז, יו"ר הכנס, דיברה על מזונות שנוצרו לגביהם מיתוסים תזונתיים, שרצים ברשת ובתקשורת למרות שאינם מבוססים מדעית. דר' רז קראה למזונות אלה "הצ'ילבות של התזונה", וכללה בהן חלב ומוצריו, גלוטן וחיטה, מונוסודיום גלוטמט, נתרן, שמן קנולה וממתיקים מלאכותיים. המידע השלילי לגביהם אינו מבוסס מדעית ברוב המקרים וכנראה שהעידוד בהעברתו מבוסס על אינטרסים אחרים שמקדמים דעות קדומות בציבור הרחב. "באוניברסיטת אריאל", מדגישה ד"ר רז, אנחנו מלמדים את הסטודנטים במחלקה למדעי התזונה שדיאטנים תפקידם להביא את המידע והידע המבוססים מדעית לידיעת הציבור. חשוב שקובעי הדעה בציבור בתחום התזונה ידעו שהעברת מידע מבוסס הוא חלק מאחריותם."
ד"ר רז בחרה לכנס הנוכחי את הנושאים העדכניים והחמים ביותר מבחינה מדעית בתחום התזונה. פרופ' ישראל מייזנר, הציג מחקרים על כך שעוברים מתחילים לחוש ריחות וטעמים כבר בבטן אמם. ככל הנראה, תזונתה של האם בזמן ההיריון משפיעה על העובר ועל הטעם שלו. עובר בולע את מי השפיר שמכילים חומרים שונים ומבחין ביניהם. מתברר כי כשהאכילו נשים במזון מסוים, למשל גזר, התינוקות העדיפו סוג מזון זה בהמשך. בתמונת אולטרה סאונד ראו תזוזות של התינוקות וכיצד הם שמים אצבע בפה ומתברר שהם מנהלים חיים קולינריים. ד"ר סיגל פרישמן, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבי"ח בלינסון, דיברה על שומן חום (שיעיל מבחינה מטבולית) שאנו מפתחים כשנהיה קר וככל שיש יותר שומן חום, לעומת שומן לבן אנשים משמינים פחות. ד"ר משה זלוצובר, הסביר איך טיפול הורמונלי חלופי לנשים בגיל המעבר תורם לירידה במשקל. הדיאטנית מירב מור אופיר, חשפה מחקרים המצביעים על תכונות פחות ידועות של שמן זית כמו השפעתו לאיזון לחץ הדם והבריאות בכלל באמצעות הפיטוכימיקליים. ד"ר בני טל, הפתיע כשציין שאין הבדל בין קפה עם קופאין או נטול בהתייחס להשפעה של קפה על אישה הרה והעובר – שניהם גורמים לשינוי בקצב הנשימות ובדופק העובר. המושב בנושא ממתיקים מלאכותיים העלה שאין כיום הוכחות מדעיות שממתיקים מלאכותיים גורמים לנזק בריאותי. במושב על השמנת ילדים, הדיון נגע בתחומי ההתנהגות והפסיכולוגיה ולאו דווקא בתזונה. כלומר עלו הקונפליקטים שנובעים מרצון הילדים לבחור את מזונם באופן עצמאי ואיך בעצם יש לדבר עם ילדים כדי שיקשיבו וישתפו פעולה. מושב מיוחד הוקדש לטרנד של דיאטת דלת גלוטן שחשובה עבור חולי הצליאק אך גורמת נזק לאנשים בריאים.
לפרטים נוספים:
מרב קליק לרנר רכזת מדעים, הנדסה וארכיטקטורה
03-6543970