לְהִתְבּוֹנֵן ♡ לְהַקְשִׁיב ♡ לִפְעֹל
צעדים קטנים להישגים גדולים
מלווה התפתחותית ומומחית S.M.L לגיל הרך.
מפענחת ציורים, מדריכת הורים וצוותים חינוכיים.
מייסדת ומנהלת מרכז התפתחותי – "הַבַּיִת שֶׁלָּנוּ".
כתבה ספר הדרכה להורים "לְהִתְבּוֹנֵן, לְהַקְשִׁיב, לִפְעֹל".
כנסו לאתר https://habait-shellanu.com/
הרגע בו הלב מתכווץ: איך להפוך את השבוע הראשון בגן לחוויה מרגשת?
כשידיים קטנות נפרדות לראשונה, הלב של כולנו מתכווץ. מחשבות האם הילד שלי יסתדר? האם הילדה שלי תהיה בסדר? איך אני אוכל לעזוב? ברגעים המורכבים הללו נדרשת תמיכה כפולה, הן מצד צוות הגן והן מצד ההורים, למען מטרה משותפת – לבנות את הביטחון של כולנו.
המעבר לגן חדש הוא רגע משמעותי הן עבור הילדים והן עבור ההורים. השבוע הראשון בגן הוא הזדמנות קריטית ליצירת בסיס איתן לתהליך ההסתגלות. זהו זמן שבו הרגשות נמצאים בשיאם, וחשוב לשני הצדדים – צוות הגן וההורים – לפעול יחד כדי להקל על התהליך ולהבטיח שהשינוי יהיה חיובי ככל האפשר. איך באמצעות תהליך הדרגתי ותומך, אפשר להבטיח שהשבוע הראשון יהיה התחלה חיובית ומלאת ביטחון?
כתבה זו היא השנייה בסדרה בת שלוש כתבות על נושא הסתגלות.
* כתבה הראשונה עסקה בהכנה לשבועיים האחרונים לחופשת הקיץ, וכלל שישה טיפים מעשיים שנועדו להעניק לילד/ה תחושת ביטחון.
* בכתבה הנוכחית נתמקד בהסתגלות עצמה במהלך השבוע הראשון בדגש על המלצות להורים ולצוות הגן.
* הכתבה האחרונה בסדרה תדון במה שקורה רגע אחרי – כיצד לזהות שהילד אכן הסתגל ומה לעשות אם יש קושי.
המלצות לצוות הגן: איך להכיל את ההורים וליצור אווירה רגועה?
הצוות החינוכי בגן נושא באחריות גדולה לא רק כלפי הילדים, אלא גם כלפי ההורים. לרגשות ההורים יש השפעה ישירה על האווירה בגן ועל יכולת הילדים להסתגל לשינויים. חשוב להבין שגם למבוגרים קשה עם פרידות, גם אם הם לא מראים זאת באופן ברור. פחדים וחששות מלווים את ההורים במהלך הימים הראשונים, ולעיתים אף לפני שהילדים נכנסים לגן.
המפתח להצלחה בהסתגלות מתחיל עוד לפני שהילדים מגיעים לגן. הטרמה להורים היא כלי חיוני שמאפשר להם להרגיש מוכנים ורגועים יותר. כשאנחנו כהורים רגועים ובטוחים, אנחנו משדרים זאת לילדינו, והם מרגישים שהגן הוא מקום בטוח עבורם.
אפשר לעשות את התהליך בשלושה ימים או יותר, בהתאם לצורך. מומלץ להכין פלטפורמה רגשית להורים שבה הם יכולים לדבר את החששות שלהם. חשוב לזכור שקצב ההסתגלות אינו אחיד, ולכן יש חשיבות לגמישות בתהליך ההסתגלות.
אחת השיטות שהייתי נוהגת בהן בגן שניהלתי במשך 15 שנים, ושאני ממשיכה ללמד גננות היום, היא לערוך "יום הפנינג" ביום הראשון. ההפנינג כולל "משחקי פרידה", שהם חגיגה נעימה ומותאמת לגיל הפעוטות. ההורים והילדים משתתפים יחד באירוע שמאפשר לילדים להתרגל לסביבה החדשה בצורה חיובית ומהנה. האווירה החגיגית והמשחקים המשותפים עוזרים לשבור את הקרח וליצור התחלה חיובית.
ביום השני, שההורים נשארים בחדר סמוך, הם מקבלים הרצאה על התפתחות ילדים. במקביל, הילדים נהנים מהפעילויות בגן עם המטפלות. אם ילד מרגיש צורך בהורה שלו, הוא יכול לחזור לחיבוק ולהרגשה של ביטחון ואז לשוב לפעילות. זה מאפשר להורים להרגיש בטוחים ולילדים להרגיש נתמכים, וכך שני הצדדים זוכים לחוויית פרידה רגועה.
ביום השלישי, כשהילדים כבר מכירים את הסביבה ואת הצוות, הם מרגישים נוח ובטוח יותר בפרידה מההורים. התהליך המדורג והרגוע הזה מאפשר לילדים ולהורים כאחד להתחיל את הדרך החדשה בגן בצורה נעימה, תומכת ומלאת ביטחון.
המלצות להורים: כיצד להקל על ההסתגלות של ילדכם?
מעבר לכך, גם להורים יש תפקיד משמעותי בהכנת הילדים לשבוע הראשון בגן. אחת הפעולות החשובות ביותר היא להגיע בזמן בבוקר. הילדים זקוקים לזמן הסתגלות בכל בוקר מחדש, והמשחק החופשי שמתקיים בשעות הבוקר המוקדמות הוא שלב חיוני בתהליך זה. המשחק מאפשר לילדים "להפשיר" את רגשותיהם ולהתכונן למעבר לשגרת היום בגן.
כדי לאפשר לילדים ליהנות מהשלב הזה, מומלץ להגיע לגן עד השעה 08:30. ילד שמגיע ישר לפעילות עשוי לפספס את ההזדמנות של ההסתגלות ליום החדש, דמיינו שזמן ההפשרה בגן, הוא כמו שיחה קלילה בפינת הקפה במשרד לפני שמתחילים בעבודה.
בנוסף, על מנת לעודד תחושת עצמאות אצל הילדים, חשוב להיכנס לגן כשהילד הולך לצידכם ואוחז בידכם. להבדיל מהרמה על הידיים, פעולה זו משדרת לילד תחושה של ביטחון ומכינה אותו לפרידה.
כאשר מגיעים לגן, ההמלצה שלי היא בפרידה הדרגתית, כלומר מרחב שבו אפשר לשהות דקות בודדות במשחק משותף הורה עם הילד/ה, לאחר מכן רצוי לסמן לאשת הצוות על כוונתכם להיפרד, והיא תשמח לעזור לכם בתהליך. אך חשוב לזכור – ברגע שהחלטתם להיפרד, עשו זאת בפעם אחת. חיבוק, נשיקה, ושחרור. סמכו על הצוות החינוכי שילווה את ילדכם בתהליך ההסתגלות באהבה והכלה.
בחלק זה אני מבקשת לפנות אלייך, אמא יקרה. מניסיוני, רוב ההורים שחווים את תהליכי הפרידה הן נשים, ולכן הטקסט הזה נכתב במיוחד עבורך. אם יש בין הקוראים אבא, אני מבקשת סליחה ומזמינה גם אותך לקרוא ולהתחבר.
אחרי שיצאת מפתח הגן, במיוחד בימים הראשונים, חפשי לעצמך פינה נעימה לשהות בה. אולי בית קפה קטן בקרבת הגן, מקום שבו תוכלי לשבת בנחת עם עוד אמהות שמבינות בדיוק את מה שאת עוברת. שתפי אותן בתמונות ובסיפורים על הילדונת שלך, או הילד שלך, כפי שהן ישתפו על שלהן. למה זה חשוב? כי ברגעים האלה, כשאת נמצאת בין אחרות שחולקות את אותו הדאגה והחשש, השמחה הקטנה שמתעוררת היא כמו קרן שמש שמפזרת את העננים של הלחץ והדאגה.
תזכרי שהצוות שולח תמונות כדי להרגיע, וכדאי לך להמתין בסבלנות. כל פעם שאת שולחת הודעה לצוות, זה רגע שבו העיניים של המטפלת נמשכות למכשיר במקום להיות עם הילד/ה שלך. כשאת לבד ומוצפת ברגשות, תני לעצמך רגע להירגע ולזכור שהכול בסדר. תני לילדה שבך את המקום לגדול ולהתמודד, מצאי את הכוח לשחרר ולהאמין.
לסיכום, ההתחלה של השבוע הראשון בגן יכולה להיות מאתגרת, אך בעזרת שיתוף פעולה בין הצוות להורים, ובאמצעות פעולות פשוטות ויומיומיות, ניתן להפוך את תהליך ההסתגלות לחוויה חיובית ובטוחה עבור הילדים. יש עוד המלצות רבות, אך היריעה קצרה מלהכיל.
לכן יש לזכור את הגמישות הנדרשת משני הצדדים ואת האינטרס המשותף של הצוות ושל ההורים – להעניק לילדים את הביטחון שהם זקוקים לו, למעשה, כשההורים והצוות החינוכי עובדים יחד, הילדים מרגישים נתמכים ומוכנים להתמודד עם כל שינוי.
תודה על הקריאה שלך, מחכה לתגובה או שאלה, אני כאן ואשמח לתת מענה.
אדוה רדא
מלווה התפתחותית, מומחית S.M.L
052-22-33-873