לְהִתְבּוֹנֵן ♡ לְהַקְשִׁיב ♡ לִפְעֹל
צעדים קטנים להישגים גדולים
מלווה התפתחותית ומומחית S.M.L לגיל הרך.
מפענחת ציורים, מדריכת הורים וצוותים חינוכיים.
מייסדת ומנהלת מרכז התפתחותי – "הַבַּיִת שֶׁלָּנוּ".
כתבה ספר הדרכה להורים "לְהִתְבּוֹנֵן, לְהַקְשִׁיב, לִפְעֹל".
כנסו לאתר https://habait-shellanu.com/
6 טיפים להסתגלות בתחילת שנת הלימודים.
איך לעזור לילדים להסתגל לשינויים בתחילת השנה?
ואילו פעולות יומיומיות יכולים ההורים לעשות כדי לתמוך בתהליך?
לכבוד תחילת שנת הלימודים סדרת בת שלושה פרקים:
הכנה להסתגלות || ההסתגלות עצמה || ומה קורה רגע אחרי
"בבוקר היום הראשון לגן החדש החזקתי את הבן שלי קרוב אלי, התרגשתי וגם הלב שלי היה כבד. עלו בי חששות – מה אם הוא לא יסתדר? מה אם הוא ירגיש לבד? איך אעזוב אותו במקום זר, רחוק מהחיבוק המוכר? כל הדאגות עולות, מערבולת של רגשות. מביטה בו, מנסה לחייך, תוהה לעצמי האם הוא יהיה בסדר?" תחילת שנת הלימודים מעלה חששות רבים, לעיתים הסתגלות למקום חדש עלולה להלחיץ ולהוביל לחששות בקרב הורים וילדים.
מהי הסתגלות?
הסתגלות משמעה התרגלות, כלומר תהליך של תגובה והתאמה עצמית לשינויים או לאתגרים. יכולת זו חיונית להצלחה ולנחת בכל שלבי החיים. בין אם מדובר בילדים, בני נוער או מבוגרים, הסתגלות היא מרכיב מרכזי בניהול חיים בריאים ומאוזנים.
למה הסתגלות חשובה?
הרי הסתגלות היא היכולת להתמודד עם שינויים ולהתאים את עצמנו למצבים חדשים של חוסר וודאות. לעומת זאת, חוסר וודאות מצמיח תחושה של חוסר שליטה ועלול להוביל לחוסר ביטחון וחששות. לכן, יכולת הסתגלות חשובה מאוד, היא מאפשרת לנו לשמור על איזון רגשי, להפחית מתח וחרדה, ולהשתלב בצורה מיטבית בסביבה שלנו. תחילת שנת הלימודים היא תקופה של שינויים עבור הילדים, ולעיתים גם עבור ההורים. חשוב לדעת איך להתכונן לתקופה זו ולתמוך בילדים בתהליך ההסתגלות. כיצד הסתגלות משפיעה בשלבי חיים שונים?
- הסתגלות אצל ילדים
בגיל הרך, הסתגלות נדרשת במצבים כמו התחלת גן חדש, בדומה להולדת אח או אחות חדשים במשפחה. ניתן לזהות ניצני קושי בהסתגלות בגיל צעיר דרך תגובות כמו חרדה, בכי, או התנהגות שלילית.
כדי לעזור לילדים בתהליך ההסתגלות, חשוב לתת להם הכנה רגשית ומעשית. כדאי להפוך את הקושי למשחק, תמיכה רגשית קבועה והענקת זמן ומרחב לילד להתאקלם בקצב האישי שלו הם כלים חשובים. תמיכה עקבית והבנה מצד ההורים והמחנכים תקל על הילד להתמודד עם האתגרים החדשים ולגדול כאדם בעל יכולת הסתגלות טובה יותר למציאות משתנה.
- הסתגלות אצל נוער
אצל נוער, קשיי הסתגלות עשויים להתבטא בבית הספר בקושי להשתלב עם החברים לכיתה, במעבר לכיתה חדשה, או בהתמודדות עם לו"ז משתנה במפתיע. בגיל הזה, המודעות החברתית גבוהה יותר ולכן כל שינוי עשוי לגרום למתח וחרדה. הנערים והנערות נדרשים להתמודד עם שינויים במבנה החברתי, בציפיות הלימודיות, ולעיתים גם בלחצים חברתיים ורגשיים.
כדי לעזור לנוער להתמודד עם שינויים, חשוב לקיים שיחות פתוחות וכנות על האתגרים הצפויים, ולעודד אותם לשתף ברגשותיהם ובחוויותיהם. תמיכה משפחתית וחברתית יכולה לעזור להם להרגיש בטוחים ומוכנים להתמודד עם השינויים. בנוסף, חינוך להתמודדות עם כישלון ולמידה משגיאות יכול לחזק את תחושת המסוגלות העצמית ולתרום להסתגלות מוצלחת.
- הסתגלות בעולם המבוגרים
בעולם המבוגרים, הביטוי לקושי בהסתגלות יבוא במעבר לעבודה חדשה, בהשתלבות בצוות חדש, או בהסתגלות לתרבות ארגונית שונה. גם שינויים בזוגיות או במצב הבריאותי מצריכים הסתגלות, ניהול המציאות החדשה באופן יעיל ושמירה על איזון רגשי תקין.
כדי להתמודד עם שינויים בחיים הבוגרים, חשוב לפתח כישורים של גמישות מחשבתית ורגשית. למידה מתמדת והתאמת הכישורים למציאות המשתנה יכולה לעזור להרגיש מוכנים לכל אתגר. תמיכה חברתית ומשפחתית היא גם מרכיב חשוב בהתמודדות עם שינויים, כך שתחושת הבדידות תפחת ותהיה תחושת חוסן וכוח להתמודד עם האתגרים.
כדי לסייע בכל גיל בתהליך ההסתגלות, חשוב להקפיד על מספר עקרונות:
- הכנה מוקדמת: שיחות מקדימות על השינויים הצפויים והתייחסות לכל הפחדים והחששות יכולים להקל על תהליך ההסתגלות.
- תמיכה רגשית: נוכחות עקבית ותמיכה רגשית מצד הורים, חברים ומורים יכולים להקל על התחושות השליליות ולתרום לביטחון עצמי.
- זמן ומרחב: חשוב לתת לכל אדם את הזמן והמרחב הדרושים לו כדי להסתגל בקצב שלו. כל אחד מאיתנו מגיב לשינויים בקצב אחר ולכן סבלנות היא המפתח.
- עידוד ושבח: עידוד על כל הישג, קטן כגדול, ושבח על התמודדות מוצלחת עם השינויים יכולים לתרום לתחושת המסוגלות והביטחון העצמי.
והנה מספר טיפים יומיומיים להורים לקראת תחילת שנת הלימודים, מותאם לפעוטות וילדים:
- שיחה: מצאו זמן לשוחח עם ילדיכם על השינויים הצפויים, כולל תיאורים פיזיים של הגן או הכיתה החדשה, הגננת, או המורה והחברים לכיתה. שיחת הכנה תעזור להקל על החרדות לקראת המצב החדש.
- יומן מסע: הכינו אלבום קטן עם תמונות אישיות מחוויות הקיץ, כדי שהילדים יוכלו להראות ולשתף חברים בימים הראשונים ללימודים. תנו לילדים לקשט את האלבום בציורים ורק אח"כ הוסיפו את התמונות.
- יצירת שגרה: התחילו להכניס את ילדיכם לשגרת יום קבועה כשבועיים לפני תחילת הלימודים. למשל בהתארגנות לשעת השינה והיקיצה. שגרה מוכרת תקל על ההתאקלמות במערכת החדשה.
- תמיכה רגשית: הקצו זמן להקשיב ולתמוך ברגשות של ילדיכם. תנו להם מקום לבטא את החששות והפחדים שלהם, והביעו תמיכה ואהבה ללא תנאים. פחות לתקן את הרגשות שלהם, יותר להכיל אותם.
- שחקו את הקושי: אפשר להכין משחק דומה ל"סימני דרך" לעולים לגן חדש, או לכיתה א' מומלץ להתחיל לשחק בו כשבועיים לפני תחילת שנת הלימודים, ולחזור על המשחק בווריאציות שונות בכל פעם.
- עידוד לפעילות חברתית: צרו קשר עם הורים נוספים לפני תחילת שנת הלימודים, עודדו את ילדיכם להשתתף בפעילויות חברתיות משותפות בקיץ, לפני תחילת הלימודים. אינטראקציות חיוביות עם חברים יסייעו לחיזוק הביטחון העצמי.
לסיכום, אמנם תהליכי הסתגלות הם לא פשוטים, אך הם חיוניים כדי לבנות תחושת ביטחון והעצמה אצל הילדים. ככל שניתן להם את הכלים והסבלנות, כך הם יצליחו להתמודד עם השינויים בצורה טובה יותר. אני מזמינה אתכם לשתף אותי בחוויות, בתגובות ובשאלות. יחד נוכל לתמוך בילדינו בצורה הטובה ביותר.
אדוה רדא
מלווה התפתחותית, מומחית S.M.L
052-22-33-873