ביעור חמץ במסדרונות הלב – אפרת דורון
חושך מוחלט. כל שנה אותו סיפור. ילדה קטנה מידי. יעה ביד, נוצה. אבא עם נר, ספר, ברכות, כיפה. עוברים חדר חדר, מאחורי הפח, על יד הארון, מתחת למיטה. אוספת עבורו חתיכות לחם יבש, עטופות בנייר עיתון מקומט. מתכופפת, עושה הכל כדי להגיע לכל פינה. משהו בה רוצה לסיים ולמצוא את כולן, לזכות בניצחון על ליבו ומשהו רוצה להמשיך להתענג על רגעי החושך הללו, שלא יגמר לעולם. רק אנחנו. לבד. כמה היה חשוב לה שיראה אותה לרגע, בחושך. שיריע לה. איזה ילדה טובה. שאבא יהיה גאה. שאימא תהיה שמחה.
השנים עברו, התפאורה השתנתה, ועדיין אותה ילדה, הולכת בחושך, מתכופפת, תוהה. אולי אם רק יהיה יותר נקי. אם רק יהיה אוכל חם. אם הם לא יכעיסו או יצעקו על יד השולחן. אם תתלבש יותר יפה. אם תדבר הרבה פחות. אולי אז לרגע. הוא יראה. כמה היא משתדלת. הוא יראה כמה היא טובה. הוא יראה אותה לרגע, בחושך. שיריע לה. איזו אישה טובה. שהבעל יהיה גאה. שאימא תהיה מרוצה.
אך בדרך היא איבדה את כל פיסות הלחם של נפשה. איבדה את השמחה, את הרכות והחיוך, מתחת מיטות, ליד ארונות, איבדה את השקט וההקשבה לליבה איבדה. איבדה חתיכות עיתון מקומטות, עדות אחרונה, למי שהייתה, לפני שאיבדה.
מערכת יחסים זוגית, מהווה הרבה פעמים מראה מסנוורת עבורנו, לאזורים העיוורים שלנו בנפשנו. אנו נכנסים לזוגיות באופן לא מודע, עם טיפוסים המזכירים לנו את אחד ההורים שלנו, או לחילופין מהווים שיקוף הפוך, לאותו הדפוס בדיוק. (לדוגמא – ילדה שגדלה לאב נוקשה פרפרציוניסט וביקורתי, תמצא עצמה נישאת לגבר שהוא או העתק של אביה באותו התחום, או להיפך, הכי משוחרר, מקבל ואף אולי קצת מרחף ומנותק מהמציאות.)
המפגש המחודש עם הדפוסים הללו, שנים אחרי, עם בן או בת הזוג שלנו, מציף מערך שלם של תפיסות שאספנו במהלך השנים לגבי מהי זוגיות? מהי אהבה? מהו אמון? כמו כן אנו מגיעים עם סט שלם של אמונות מגבילות, על עצמנו, על העולם ועל הזולת, המובילות לעיתים לשיפוט, אשמה וביקורת של עצמנו או של בן או בת הזוג.
הרבה פעמים ה"מראות" הללו מהוות חומר "דליק" להאשמות הדדיות, ושחזור של התגובות שלנו כילדים לאותה סיטואציה בדיוק. בשינוי התפאורה והשחקנים המגלמים את הדמויות, אך עדיין שנים אחרי, אנו מגיבים בדיוק באותן התגובות (או תגובות נגדיות) של הילד או הילדה שהיינו. לעיתים זו חוויה שלא רואים אותנו, או מבקרים אותנו, חוויה של "אני לא מספיק טוב/ה" – החוויה הפנימית הזו יכולה הרבה פעמים להביא לחיכוכים רבים לחוויית בדידות וייאוש גדולה מאוד. קצת כמו "ריקוד קבוע" שאנו רוקדים, וחוזרים עליו שוב ושוב ושוב. דורכים אחד לשני על הרגליים בדיוק באותם מקומות.
דרך נוספת להתבונן בחיכוכים הללו, היא כ"מראות" לנפשנו שלנו, כהזדמנות לריפוי עמוק וצמיחה. דווקא בתוך הקשר הזוגי, ניתנת לנו הזדמנות להתבגרות עמוקה, ללקיחת אחריות על חיינו וללמידה מתמסרת של חלקים עמוקים בנפשנו, המבקשים לצאת מהתגובתיות האוטומטית ולפתח בהם חופש בחירה אמיתי.
אז במסגרת ניקיונות הפסח, אני רוצה להציע חמישה צעדים לביעור החמץ הפנימי שלנו, שיעזרו להתחיל להתחיל לצאת מה "ריקוד הקבוע" ולאפשר לאיכות חדשה להתחיל:
1. קודם כל לעצור או להאט קצב.
ההאטה תאפשר לנו לשים לב שנכנסנו שוב ל"ריקוד הקבוע". נעצור לרגע וננסה לעקוב אחר הצעדים האחרונים שקדמו ל"פיצוץ".
- לנסות להימנע משיפוט על התגובה האוטומטית.
רק כשאנו מתבוננים על הדפוסים כמות שהם, ללא אשמה וביקורת, יש לנו אפשרות להתפתח ולהתחיל להצמיח משהו חדש. ננסה רגע להתבונן על המצב עד כמה שניתן ללא ה"דרמה" שלו. - להגיע בסקרנות ובתודעת "תלמיד".
במערכות יחסים ארוכות נדמה שכבר שום דבר לא יוכל להשתנות. נסו להגיע בלי "לדעת" עם נכונות לגלות רבדים חדשים עליכם על בן/בת הזוג. מי יודע, יש סיכוי שעוד תופתעו. - התבוננות ב"מראה"
נשאל את עצמנו, איזה "כפתור" נלחץ אצלי. ננסה לרגע להימנע מלדבר על בן/בת הזוג. ככה תתאפשר לנו גישה לריפוי שלנו. כל עוד אנחנו מדברים על האחר, אנחנו רחוקים מעצמנו ולא מתאפשר ריפוי. - שיתוף
ברגע שאנו משתפים את הפרטנר שלנו במה עובר עליינו, ללא ביקורת עליו, בשקט ובזמן שלום. הוא מקבל הזדמנות להבין טוב יותר את העולם הפנימי שלנו, את הצרכים, הפחדים, הרצונות. אין תפקידו לפתור לנו אותם, אך לעיתים רק ההקשבה, ופינוי המקום בשיח הזוגי, כבר מתחיל תהליך ריפוי ליחסים.מקווה שמשהו מתוך מה שנאמר כאן, נגע או עורר מחשבה אצלכם.
אשמח לשמוע הרהורים ומחשבות, שתפו אותי בתגובות ובואו ניפגש.ביום שני הקרוב 26/3 בשעה 20:30 תתקיים באאוריקה פארק, מרכז אלון, קריית השרון, נתניה.
ההרצאה "כששופטת פוגשת סמרטוט"-
הרצאה העוסקת בקשר בין שיפוט פנימי וביקורת לבין הקשר הזוגי שלנו.
קישור לאירוע בפייסבוק –
https://www.facebook.com/events/2332366020323187/קוראי מגזין קריית השרון זכאים להטבה
עלות כניסה לערב 50 ₪ (במקום 85 ₪)
למגיעים בשניים – כרטיס 1+1 – בעלות של 85 ₪.
כל הפרטים וההרשמה בקישור ההטבה –
https://lp.vp4.me/8xenמוזמנים להיכנס לדף ולעקוב:
אפרת דורון מאמנת אישית הווייתית – יוצרת, מרצה ומנחת סדנאות
https://www.facebook.com/efratsofferdoron/
אפרת דורון מאמנת אישית הווייתית – יוצרת, מרצה ומנחת סדנאות