בהליך הגירושין, נושא המשמורת הינו אחד מהנושאים המרכזיים והעיקריים אשר קובע את זמני השהות ומערכת היחסים בין ההורים לילדים ומה הולך להיות בהמשך.
הלכה למעשה, אצל מי הילד הולך להתגורר- אצל האם או אצל האב? או אצל שניהם.
אילו זמני שהות הולכים להתבצע, ומהם הסדרי הראייה בין ההורים לקטין?. פיתרון אופציונלי לכך הינו נושא המשמורת המשותפת. באופציה זו הילד למעשה יחווה זמני שהות יחסית שווים עם שני הוריו.
הסדר המשמורת המשותפת מצריך תקשורת ותיאום בין בני הזוג-
הסדר זה מצריך תקשורת סבירה בין ההורים אשר יוכלו לתאם דברים ביניהם לגבי הילד, מכיוון שההורים שותפים זהים לגידול הילד למעשה עליהם לתאם האחד מול השני את גידול הילד, מפגשים, הגעה למסגרות החינוכיות וכו'. הסדר זה עשוי להצליח רק במערכת יחסים אשר מושתתת על כבוד הדדיף אמון והתחשבות.
בשנים האחרונות החל תהליך חברתי, הנובע מרצונם של האבות לקחת חלק משמעותי ושווה בגידול ילדם, ומן הצד השני שינוי חשיבה של העו"סית לסדרי דין והשופים לאפשר לאבות הגרושים לממש את הורותם. לתהליך זה תרמו רבות מסקנות הביניים של ועדת שניט, שדנה באחריות ההורית לאחר גירושין אשר פורסמו בשנת 2008 בדו"ח הסופי של ועדת שניט אשר פורסם בשנת 2012 ממליצה הועדה למעשה לבטל את המונחים משמורת והחזה בילד, לבטל את חזקת גיל הרך ולא לקבוע הגדרות מפלות בי ההורים. הגדרה הורית שווה היא הכרזה בפני הילדים, ולמעשה בפני החברה כולה כי הורותם של שני ההורים חשובה ומשמעותית לטובת הילדים.
תנאי נוסף הכרחי לצורך משמורת משותפת הינו כי ההסדר יהיה ישים מבחינה טכנית- ההורים מתגוררים בסמיכות, יש לכל אחד את היכולת הכלכלית המתאימה, אורח חייהם, לרבות שעות העבודה מתאים למשמורת משותפת וכיו"ב.
מטבע הדברים, הסדר של משמורת משותפת הוא בהסכמת בני הזוג. הסכמה זו מעוגנת בהסכם הגירושין, המנוסח על ידי עורך דין גירושין, אולם על מנת לקבל את אישור בית המשפט להסדר על ההורים לעמוד בתנאים למשמורת משותפת.
בנושא זה, אזכיר תקדים היסטורי בעניין מזונות משמורת משותפת- בית המשפט העליון בתיק בע"ם 919/15 פלוני נ' פלונית- בפסק דין זה נקבע כי בני זוג המשתכרים משכורת דומה או שהאם מרוויחה יותר מהאב והם נושאים במשמורת משותפת אין מקום לחייב את האב בדמי מזונות ילדים.
אם אתם מעוניינים במשמורת משותפת לטובת הילדים, דעו כי יש לכך השלכה על גבה המזונות המזונות. מומלץ לפנות אל עורך דין המתעסק במעמד אישי ולהתייעץ עמו על כל הנושא, להבין בדיוק את כל הזכויות הנובעות מהסדר של משמורת משותפת, כמו גם חובות החלים עליכם בעקבות כך. כדאי לבחון את הדברים בצורה כוללת ורחבה כדי להבין בדיוק את טיב הדברים.
לייעוץ, הכוונה ולטיפול משפטי מקצועי ויעיל צרו עמי קשר,
סיון פקירו פרישר עו"ד ומגשרת- מתמחה במעמד האישי ומקרקעין,
טלפון: 0528464140
כתובת משרדי : הרטום 20 נתניה.
לכל שאלה ניתן לפנות במייל- sivanfrisherlaw@gmail.com