מתבגרים בחופש הגדול
מאת: לימור מאמו מנחת הורים בגישת האינטליגנציה הרגשית,
מלווה עשרות משפחות לחיים שלוים ומאושרים יותר. אינטליגנציה רגשית מקשרת את תחומי האינטליגנציה והרגשות על ידי התייחסות לרגשות כמקורות מידע מעשיים העוזרים לנו להבין ולנווט בסביבה החברתית
מייל: limamo@walla.co.il
פייסבוק: @mamolimor
טל': 054-6661024
"איזה פחד!!! החופש הגדול מתקרב וכל שנה מחדש אני בחרדה!!! המתבגר שלי בבית, סדר היום שלו מתהפך לגמרי, מסתובב עד מאוחר ומתעורר בצהריים… מה עושים"
מוכר???
הורים רבים מעידים על תחושה של חוסר נוחות ודאגה רבה כאשר המתבגרים שלהם יוצאים לחופשה. יחד עם זאת אני מוצאת שרבים מהם בוחרים להימנע מכל התמודדות, לאפשר לילדים לישון מתי שהם רוצים ( גם ככה הוא לא צריך לקום בבוקר…) להתעורר מתי שרוצים, להשאיר לנו בית שנראה כמו שדה קרב….באופן כללי משתדלים הורים אלו למזער מגע. אנחנו כל כך עייפים מוויכוחים אינסופיים שפעמים רבות ( לא רק בחופש הגדול) אנחנו מעדיפים לוותר להם. אך חסרה ההבנה הבסיסית שלוותר להם = לוותר עליהם
המאבקים עם המתבגרים שלנו מלווים אותנו לאורך כל השנה. המתבגר עסוק באופן יומיומי בבניית וגיבוש הזהות העצמית שלו ולשם כך הוא חייב להיפרד מאתנו – ההורים! ההורים הם הבסיס שממנו יוצא המתבגר לחקור ולגלות את עצמו מחדש. ולכן המתבגרים מגיעים לעימותים רבים עם הוריהם. כדי להבין מי אני, אני צריך להבין מי אני לא!!!
במהלך השנה עימותים אלו נשארים באיזושהי מסגרת בגלל מחויבויות לימודיות וסדר יום קבוע. בחופש הגדול לעומת זאת, בהעדר המסגרת הזו המאבקים על ה"עצמי" מחריפים.
אז מה בעצם עושים? איך נעזור למתבגרים שלנו לעבור את החופש הגדול בצורה המיטבית?
- חופש גדול הוא לא חופש מוחלט מחובות וגבולות שהיו נהוגים במהלך השנה. נכון שניתן להתאים את הגבולות למסגרת החדשה. ניתן למתוח את שעת החזרה מבילוי, לאפשר יקיצה טבעית, אך יחד עם זאת להמשיך ולדרוש לעמוד בחוקי הבית. שמירה על סדר וניקיון, קביעת שעת חזרה מוגדרת וכו'.
- עיסוקים- מסגרות הן דבר חשוב ביותר לכל אדם. על אחת כמה וכמה כשמדובר במתבגרים שחווים כאוס וצריכים ביטחון וקביעות. לכן חשוב לשבת עם המתבגרים לפני שמתחיל החופש ולבחור איתם מסגרת כלשהי. זו יכולה להיות קייטנה(אם הם בתחילת הדרך), התנדבות או עבודה. חשוב שבכל אחד מהמקרים נהיה מעורבים. גם אם המתבגר שלנו בן 17 עדיין חשוב לו שיהיה מי ששומר עליו! אם הוא מצא עבודה חשוב שנדע מי המעסיק ושהמתבגר לא חווה ניצול כלשהו.
- נכון… אנחנו עובדים בבוקר, אך אחה"צ זהו זמן מצוין לבלות עם המתבגרים כשהם נטולי משימות ולחץ. כל אחד יבחר את הבילוי המועדף עליו. יש מי שיעדיף ליהנות בחוף הים ואחרים יעדיפו לבלות בקניון… חשוב שההנאה תהיה משותפת הן להורה והן למתבגר.
- דברו עם המתבגרים!!! נכון שאנחנו מואשמים ב"חפירות", ולמרות זאת חשוב מאוד לא להפסיק לשוחח עם המתבגרים וחשוב יותר מכך… להקשיב להם! לשאול מה הם עשו במהלך היום, להתעניין בחוויות שעברו, ברגשות שחוו. הורים שמצליחים להיות במקום של הקשבה, לא מתוך ביקורת ושיפוט אלא הקשבה פתוחה ומקבלת, מייעצת ומכוונת בהתאם לצורך, הורים אלו יחוו קשר מעצים עם המתבגר.
- לא כל המתבגרים פורצים גבולות בחופש. יש גם כאלו שדווקא החופש הגדול וההתרחקות מהחברה במסגרת הלימודית מביאה אותם להתבודדות והסתגרות. נערים ונערות אלו הם מועדים לסיכון לא פחות. יש חשש של דיכאון, או סכנות שאורבות ברשתות החברתיות. היו ערים לילדיכם ועזרו להם לצאת ולהיפגש עם חברים, היו נוכחים, ונסו להכניס משמעות ליומם.
לסיכום,
החופש הגדול הוא זמן קסום, בו לאחר שנה מאומצת מלאת משימות, מטלות וחובות, זוכים ילדינו למנוחה ושקט. אך בהעדר מסגרת כלשהי עלול הזמן הזה להיות מועד לפורענות. נערים ונערות רבים במהלך חופשת הקיץ שותפים למעשי ונדליזם, שתייה לשוכרה ורעות חולות נוספות. השגחה ומעורבות הורית, ושמירה על מסגרת חלופית יפחיתו במידה רבה את הסיכון להגיע למצבים אלו.
חופשה נעימה לכולם ממני לימור