ביטחון עצמי- לא מה שחשבת! מאת: לימור מאמו-מנחת הורים.
מלווה עשרות משפחות לחיים שלוים ומאושרים יותר. אינטליגנציה רגשית מקשרת את תחומי האינטליגנציה והרגשות על ידי התייחסות לרגשות כמקורות מידע מעשיים העוזרים לנו להבין ולנווט בסביבה החברתית.
ביטחון עצמי-לא מה שחשבת!
מאת: לימור מאמו מנחת הורים בגישת האינטליגנציה הרגשית,
מלווה עשרות משפחות לחיים שלוים ומאושרים יותר. אינטליגנציה רגשית מקשרת את תחומי האינטליגנציה והרגשות על ידי התייחסות לרגשות כמקורות מידע מעשיים העוזרים לנו להבין ולנווט בסביבה החברתית.
מייל: limamo@walla.co.il
פייסבוק: @mamolimor
טל': 054-6661024
הורים רבים עסוקים היום בבניית הביטחון של ילדיהם ובצדק. ילד שבטוח בעצמו יהיה רגוע יותר, עליז יותר ופנוי יותר לחקר והתפתחות.
מחקרים רבים מוכיחים קשר ישיר בין הצלחה בחיים הבוגרים לביטחון עצמי.
אז מהו בעצם ביטחון עצמי?
ביטחון עצמי הוא תחושת המסוגלות של אדם כלפי עצמו, הן בהיבט של החזקות שלו והן בהיבט חולשותיו וקבלת חולשות אלו.
כיצד נבנה הביטחון העצמי?
הבניה של הביטחון העצמי מתחילה ממש ברגע הלידה ובקשר של התינוק עם המטפל הישיר שלו (בדרך כלל האם). ככל שיחסו של המטפל מכיל וקשוב יותר כך יבנה הביטחון של התינוק. התהליך ממשיך לאורך כל ההתפתחות ועם כל מפגש עם הסביבה. ככל שהסביבה תהיה מכילה יותר, קשובה יותר ותספק חוויות של הצלחה כך יבנה הביטחון בהדרגה.
אך…..
קיימת טעות נפוצה בקרב הורים בימינו! אמנם חשוב שהילד יחווה הצלחות, אך אין פירוש הדבר שעלינו למנוע ממנו כישלונות ותסכולים. להיפך!! עלינו ללמד את ילדינו כי קיימים גם קשיים והתמודדויות בחיים. את חלקם נצליח לפתור ואת חלקם לא. ככל שנשכיל לאפשר לילדינו התמודדות מוצלחת עם תסכולים כך יגבר ביטחונם העצמי.
הורים רבים טועים לחשוב כי כאשר הם פותרים את הבעיות לילדיהם הם עוזרים להם. כך לדוג', אימא לילד בן 4, שמתארת את בנה כילד רגיש מאוד. במפגשים עם חברים הוא נוטה לבכות ש "חוטפים לו " ו"עושים לו"… לשאלתי כיצד היא מגיבה , היא ענתה שהיא " לביאה ", מאוד מגוננת, כועסת על הילדים האחרים ומבהירה לו שהיא לא תיתן שיפגעו בו לעולם!
כוונתה של האם טובה כמובן, אך בהתנהגותה היא משדרת לילד שהוא חייב את הגנתה, שהוא לא יכול להתמודד לבד. נכון, זה קשה לראות את ילדינו סובלים ומחובתנו להיות לצידם בזמנים שכאלו, אך אם ניתן להם את ההרגשה שאנו מאמינים ביכולת שלהם להתמודד בעצמם- הביטחון העצמי שלהם יגדל!!! במקרה הנ"ל הצעתי לאם לאפשר לילד לפתור את הבעיה בעצמו, לגשת לילד שחטף לו ולהסביר שהוא מעוניין במשחק. ולאפשר לו עוד מצבים שבהם הוא מתמודד בעצמו.
הדבר חוזר על עצמו גם בגילאים גדולים יותר. אימא נוספת שליוויתי סיפרה כי ביתה לא מספיקה להעתיק מהלוח את שיעורי הבית. כל יום אחר הצהריים האם מתקשרת להורים של ילדים מהכיתה בכדי להשלים את החסר. שוב, לאם יש מטרה לעזור לבתה, אך בכך שהיא פותרת את הבעיה היא משרישה אצלה את ההרגשה שהיא לא יכולה לעשות זאת בעצמה, וזה פוגע בביטחון העצמי.
אני מציעה שלפני שנמהר להתקשר ולבקש עבורם שיעורי בית, לפני שנרוץ לקנות בובה חדשה במקום זו שנהרסה, לפני שנשוחח עם הורה של ילד שהציק… נעצור רגע את ה"טייס האוטומטי" ונאפשר להם למצוא את הפתרון.
רק כאשר הם בעצמם יטפסו על ההר ויצליחו להגיע לפסגה הם יוכלו לראות את הנוף!
ואסיים בציטוט מאת אנה פרויד:
"נהגתי לחפש כוח וביטחון מחוץ לעצמי, אבל הם נמצאים בפנים. הם היו שם מאז ומתמיד"