האמנם אפשר לוותר על כל מוצרי החלב בחג הזה? והאם בכלל כדאי לעשות זאת?
אם גם אתם מתלבטים בנושאים אלו, דעו שאינכם היחידים. מטופלים רבים שלי שואלים אותי את אותן השאלות בימים אלו ממש. ובכן, על השאלה השנייה רק אתם תוכלו לענות לעצמכם, על השאלה הראשונה אני יכולה לעזור לכם לענות –עם חופן עצות בריאותיות נטולות חלב לחלוטין.
- רוב "ממרחי הגבינה" התעשייתיים אינם בריאים ומכילים בעיקר שמן ומלח. התחליפים האמתיים הם חמאות האגוזים השונות (כמו שקדייה, ממרח אגוזי קשיו טחון וטחינה) וממרחים קטניות- החל מחומוס ועד ממרח שעועית ביתי (המתכון בסוף). אגוזים וקטניות מכילים ברזל, סידן, אבץ וחלבונים. הם גם עשירים בסיבים. אפשר להכין אותם בבית ואפשר לקנות מוכנים.
- שדרגו כל כריך בעזרת ממרחים על בסיס ירקות: לימון כבוש, מטבוחה, חצילים על האש או בטחינה, ממרח פלפלים ופסטו הם רק חלק קטן מהרשימה. זו תהייה תוספת של טעם, נוגדי חמצון, סיבים וויטמינים.
- תחליפי החלב הנפוצים בשוק עשויים מאורז, שקדים או שיבולת שועל ומכילים בעיקר פחמימות וסידן שהוסף באופן מלאכותי. מגוון הטעמים גדול וכדאי לבדוק מה הכי טעים לכם. תחליף החלב שהכי דומה לחלב רגיל הוא חלב סויה -שמכיל גם חלבונים ותוספת של ויטמין B12(בכמות דומה לחלב פרה) וזהו יתרון גדול שלו על כל השאר. לחוששים מתופעות לוואי הורמונאליות של חלב סויה חשוב להזכיר שהן הופרכו על ידי מספר מחקרים בשנים האחרונות.
ואם אתם דבקים בחלב ומוצריו, קבלו בבקשה עוד כמה עצות בריאותיות:
- כשאתם קונים מוצרי חלב קחו את אלו עם אחוזי השומן הנמוכים יותר, בכדי לחסוך מעצמכם שומנים רווים וכולסטרול מיותרים. אם אתם רוצים להגיע לגבינה במרקם רך יותר- אפשר תמיד להוסיף קצת שמן זית ולערבב היטב- תקבלו גבינה במרקם נעים ובריא יותר.
- חפשו את מוצרי החלב עם רשימת הרכיבים הקצרה ביותר. רוב מוצרי החלב זוכים בתוספות שונות ומשונות- החל מסידן וחיידקים ידידותיים למערכת העיכול ועד למלח וחומרים משמרים.
- קנו גבינות בעלות טעם טבעי ודלות במלח, והוסיפו להם טעמים בעצמכם. שום, שמיר, פפריקה, עגבניות מיובשות, שמן זית, זעתר, סומק, זיתים ועוד. כשאתם מוסיפים את התיבול בבית נחסכים מכם כל החומרים הנלווים שמוספים בכדי לשמור על אחידות המוצר וכמובן שהטעם עולה פי כמה מונים.
- שלבו את מוצרי החלב שאתם אוכלים יחד עם מזונות עשירים בוויטמין C- שילוב שמשפר את ספיגת הסידן וגם האבץ שנמצאים במוצרי חלב באופן טבעי.
מתכון לממרח שעועית ביתי:
- משרים ומבשלים 2 כוסות שעועית לבנה (גם אדומה או שחורה יתאימו) עד שהיא רכה מאוד.
- אחרי סינון המים, מעבירים לבלנדר ביחד עם 1/3 כוס מיץ לימון סחוט, 1/4 כוס שמן זית, שן שום בינונית, וחצי כפית מלח.
- טוחנים הכל יחד, אם התערובת לא מתערבלת כראוי אפשר להוסיף קצת מים (או לימון אם אתם חובבי טעם חמוץ מאוד).
אצלנו בבית טורפים הכל עם רצועות ירק וכמה חתיכות של פיתה
בתאבון
תמי אדיב – תזונאית קלינית – כללית מחוז שרון שומרון