שמחה רבה שמחה רבה: אביב הגיע, פסח בא – ואתו מגיעות ארוחות החג הרבות עם המאכלים המסורתיים ועתירי קלוריות.
איך עוברים את פסח ולא מוותרים על אורח חיים בריא?
תכנון. זוהי מילת המפתח.
בערב החג ובימי חול המועד והחג שאחריו ארוחות רבות ופיתויים רבים נוספים הקשורים לאוכל . כדאי לתכנן באילו ארוחות אוכלים יותר, ובאילו מתמתנים.
מומלץ להשקיע מחשבה בבחירת מזונות ברוח התזונה הים תיכונית: התזונה הים תיכונית מבוססת בעיקר על מזון טבעי בבישול ביתי, וכוללת שמן זית, אגוזים, ירקות ופירות, קטניות, דגנים (כל אחד ומה שכשר בעבורו), מוצרי חלב רזים, דגים, עופות ומעט בשר אדום.
שיטות הבישול בתזונה הים תיכונית הן לרוב אידוי והקפצה המשמרות את רכיבי התזונה הבריאים המצויים במזונות.
כדאי להמעיט בהוספה של סוכר, מלח או רטבים עתירי קלוריות ושומן ולקבל מזון בריא וטעים, נטול סימונים אדומים.
במקביל מומלץ לנצל את ימי החג לטיולים משפחתיים בחיק הטבע ולפעילות ספורטיבית משותפת כגון: הליכה, רכיבה על אופניים, משחקי כדור וכדומה.
בעוד אבותינו מספרים על יציאת מצריים, אנחנו מספרות על אבות המזון :
חלבונים :
מומלץ להעדיף גבינות רזות, ביצים דגים ועופות ולהמעיט בבשר אדום שומני ועתיר נתרן.
קטניות: לעדות הנוהגות לאכול קטניות בפסח – מומלץ לגוון ולהכין גם תבשילים מעדשים, חומוס, שעועית, מאש, פול, אפונה יבשה, פולי סויה ותורמוס.
תבשילים אלה יכולים להיות תחליף חלבון צמחוני בריא ומשביע במקום המנה הבשרית.
שומנים בריאים:
בעדות שבהן נמנעים מאכילת קטניות בפסח, לא צורכים שמן סויה ושמן קנולה וכתחליף משתמשים בשמן דקלים. שמן הדקלים נחשב לשמן נחות משום שיש בו כמות גבוהה של חומצות שומן רווי וכדאי מאוד לצמצם צריכתו. לכן, למי שאינם צורכים שמן סויה ושמן קנולה משיקולים הלכתיים, מומלץ להשתמש בשמן זית או בשמן אגוזים. שילוב של שמן זית, אבוקדו ,אגוזים ושקדים בארוחות מספקים חומצות שומניות חיוניות לגוף, עוזרים בספיגת ויטמינים מסיסי שומן ותורמים לבריאות.
פחמימות ועוד :
יבשה , רטובה, מגולגלת, או מקופלת – מצה היא מצה היא מצה …
אם אתם אנשי המצברייט גם לכם חשוב לדעת :
מצה שווה 2 פרוסות לחם בכל מקרה.
מרחו עליה ממרחים בריאים כמו טחינה, אבוקדו, גבינה, סלט ביצים וסלט טונה וצרפו ירקות ליד כדי להשביע ולספק ויטמינים ומינרלים. מתעקשים על מצה עם ממרח מתוק? קבלו טריק: חלקו כל מצה ל 4 רבעים. שלושה מהם עם ממרח בריא ורק על הרביעי מרחו שוקולד, ריבה, טחינה + כפית סילאן או חרוסת.
בארוחה העיקרית כדאי להגביל את התפ"א או האורז והקטניות (לאוכלים אותם) – תמיד ל 1/3 הצלחת. יחד עם חלבונים והרבה ירקות טריים ומבושלים נקבל ארוחה מאוזנת וטעימה.
ומה עם הפירות?
תמיד מומלצים אך במידה. יש לזכור שיש בהם, כמו בירקות, הרבה ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים אך גם סוכר ותמיד עדיף עם אגוזים או שקדים ליד…
שתייה:
מומלצת שתיית מים וכדאי להימנע ממשקאות ממותקים.
חג שמייח !
ד"ר סיגל סופר – דיאטנית ראשית ; גב' זהבה קרלסבד ע. דיאטנית ראשית