במחוז שרון שומרון של כללית מתבצעות בכל שנה כ- 200 סדנאות לגמילה מעישון בהשתתפות של כ- 2500 לקוחות. התוצאות מראות כי 85% נגמלים מעישון לאחר השתתפות בסדנאות וכמחצית מן המשתתפים לא חוזרים לעשן גם לאחר שנה ויותר.
לרגל היום העולמי ללא עישון שמתקיים היום (31.5.16)מכון המחקר של שירותי בריאות כללית חושף נתוני הפסקת עישון בקרב לקוחות 'כללית' על פי חיתוכים גיאוגרפים, מגדריים וסוציו-אקונומיים המבוססים על תשאול של לקוחות בגילאי 18 ומעלה.
המחקר, שנוהל על ידי ד"ר עינב סרולוביץ ממכון 'כללית' למחקר, בחן את המגמות בתחום הפסקת העישון בין השנים 2011-2014 . מהנתונים עולה כי מתוך 641,661 לקוחות אשר דיווחו כי עישנו 14%, המהווים 90,646 לקוחות, דיווחו שהפסיקו לעשן בארבעת השנים האחרונות. חלקם השתתפו בסדנאות הגמילה מעישון של כללית. בשנת 2015 לקחו חלק כ-12,000 איש בסדנאות גמילה ושירותי גמילה נוספים שערכה כללית בכל רחבי הארץ.
נתונים מקומיים (נתניה) על גמילה מעישון על בסיס מחקר של מכון כללית למחקר
מנתוני מכון 'כללית' למחקר עולה:
1 מכל 7 הפסיק לעשן בחמש השנים האחרונות
הנתונים מצביעים על עלייה של 28% בשיעור המפסיקים לעשן
שיעורי הפסקת עישון בנתניה עומדים על 16.2%
כאשר הממוצע הארצי של המספיקים לעשן עומד על 14%
יותר נשים מפסיקות לעשן
בחלוקה מגדרית עולה כי 12.4% מהגברים שעישנו במהלך התקופה שנסקרה דיווחו שהספיקו לעשן לעומת 17.5% מהנשים שדיווח על כך.
גילאי 65-74 מפסיקים לעשן יותר
בבחינת שיעורי הפסקת העישון לפי קבוצות גיל, עולה כי שיעורי הפסקת העישון הגבוהים ביותר הוא בקבוצת הגיל 65-74, 22.3% מהמעשנים בגילאים הללו, כלומר, יותר מאחד מכל חמישה, דיווחו כי חדלו לעשן. לעומת זאת, בקבוצת הגיל 25-44, רק 13.5% מהמעשנים דיווחו בסוף התקופה על הפסקת עישון.
מצב סוציו-אקונומי קשור בהפסקת עישון
עוד עולה מהנתונים כי אחד מכל עשרה מעשנים מהמעמד הסוציו-אקונומי הנמוך מפסיק לעשן 11% לעומת אחד מכל חמישה 19% מהמעמד הסוציו-אקונומי הגבוה.
פרופ' רן בליצר, מנהל מכון כללית למחקר והמח' לתכנון מדיניות בריאות במשרד הרופא הראשי, "הכללית הגבירה בשנים האחרונות את המאמצים למניעת עישון וגמילה מעישון, ואנחנו מבצעים באופן שיטתי תשאול של מאות אלפי המעשנים בכללית אודות נכונותם להיגמל מעישון. הנתונים מלמדים על מגמות חיוביות אך עדין יש תופעה של התמכרות לטבק ומוצריו וקושי להיגמל כאשר שיעור הצעירים המצליחים להפסיק לעשן עדיין אינו גבוה".
אורנה וינציגר מנהלת המח' לקידום וחינוך לבריאות מחוז שרון שומרון – כללית: המעשנים מאמינים שהסיגריות עוזרות להם להירגע ונותנות מענה לרגעי השמחה, העצב, הבדידות וסתם הפגת שעמום. רוב המעשנים לא מבינים שהם מכורים, עד שהם מנסים להפסיק. למעשה, הסיגריה לא מעניקה תחושת ביטחון, שכן המעשן תמיד מוטרד ממה יעשה אם ייגמר פתאום מלאי הסיגריות, אם לא יוכל לעשן שעות רבות. הלחץ סביב הסיגריות גורם למעשנים להימנע מאירועים או פעילות מסוימים וגורם להם לתכנן את החיים על בסיס האפשרות לעשן תוך כדי או בין לבין.
אז מה באמת הרווח מהפסקת עישון?
- בתוך 20 דקות מהסיגריה האחרונה, משתפר לחץ הדם, קצב הלב וזרימת הדם ההיקפית.
- תוך 72 שעות, יש הקלה משמעותית בנשימה ומרגישים מלאי אנרגיה.
- לאחר כשבועיים עד שלושה חודשים, משתפרת זרימת הדם.
- לאחר כחודש הכושר הגופני משתפר.
- ירידה בכמות השיעולים והצפצופים בריאות.
- תפקוד הריאות עולה ב-30%
סדנה לגמילה מעישון בכללית הינה סדנה קבוצתית, בת שמונה מפגשים חד שבועיים. הסדנה כוללת התמודדות עם ההתמכרות ותסמיני הגמילה, מתן כלים ומיומנויות לשינוי התנהגותי של המעשן, דרכים להתמודדות עם מצבי משבר עתידיים וטיפים איך לא לחזור לעשן. בסדנה, עם תהליך השינוי שבהם עוברים המשתתפים מיהותם אדם מעשן ללא מעשן, הם מודרכים להכיר הרגלי בריאות חדשים כמו; מודעות לתזונה נכונה, פעילות גופנית ובכלל אורח חיים בריא. דרך הסדנאות אפשר להפסיק לעשן, הפסקה אמתית ולתמיד, כשמטרה העיקרית היא לשפר את איכות חייו של המטופל.
הסדנאות מתקיימות בכל המרפאות הגדולות של מחוז שרון שומרון ללא עלות נוספת ובעבור כל המבוטחים המעשנים.