האביב כבר פה, מזג האוויר משתנה ורוב הבתים בישראל נכנסים בתקופה הזו להתארגנות שלפני פסח. זה זמן של מיון בגדים, מעבר על ארונות המבטח ונקיות לרוב.
רבים גם מחלטים שזה זמן טוב לבחון את תכולת ארון התרופות הביתי . אין ספק כי סידור הבית מזמן אותנו גם לארון הזה, שיכול להיות בעל ערך רב בזמן אמת, אבל עלול גם להיות מסוכן, במידה ותכולתו אינה מתוחזקת כראוי.
אם אתם נוטלים תרופות מדי פעם ועל אחת כמה וכמה אם אתם נוטלים תרופות באורח קבע, הנושא של "סדר בתרופות" בוודאי מעסיק גם אתכם. ד"ר פזית שקד, רוקחת קלינית ומומחית בטיפול תרופתי, "שירותי בריאות כללית", מחוז שרון שומרון, ריכזה מספר כללי אצבע והמלצות שיסייעו לכם לדעת כיצד גם אתם תוכלו לעשות סדר בארון התרופות שלכם בבית.
לפני שניגשים לארון עצמו, יש לעשות סדר גם ברמה המחשבתית. אם אתם משתמשים במספר תרופות באורח קבע, רצוי מאד להגיע להערכת מצב תקופתית, כדי להבטיח שאתם מקבלים את הטיפול היעיל והבטוח ביותר.
ראשית, שאלו את עצמכם כמה שאלות חשובות:
האם ברורה לכם הסיבה בגללה אתם נוטלים כל אחת מהתרופות/תוספי המזון או צמחי המרפא שברשותכם?
- האם משך הטיפול בכל תרופה הוא המתאים לכם, או שייתכן שכבר אינכם זקוקים לתרופה מסוימת? לדוגמא, אולי אתם נוטלים תוסף ברזל, אבל כבר מזמן אין לכם חסר בברזל?
- האם המינון של כל תרופה הוא הנכון עבורכם ומשיג את יעד הטיפול?
- האם ייתכן שאתם סובלים מתופעות לוואי מהתרופות שלכם?
השאלות הללו חשובות מאוד לבריאות שלכם. טיפול תרופתי שאינו נכון עבורכם יכול להזיק ואף לסכן חיים.
כך, לדוגמא, תופעות לוואי כגון ישנוניות או סחרחורת במהלך היום יכולות להיות תוצר של שימוש בתרופות ליתר לחץ דם או תרופות ללב, תרופות לשינה או תרופות פסיכיאטריות. תגובות אלו מהוות עבורכם סיכון לנפילות.
האם גם אתם מחזיקים אדויל או נורופן בבית? תרופות אלו, שרבים מאיתנו נוטלים מדי פעם להורדת חום או כאבים, עלולות להיות מסוכנות עבורכם בשימוש חוזר אם אתם בני 75 ומעלה או סובלים מירידה בתפקודי כליות. שימוש ממושך בתרופות אלו, גם על ידי אנשים בריאים, יכול להביא לדימום ממערכת העיכול.
האם לזרוק תרופות?
אחוז ניכר מהישראלים זורק תרופות לפח האשפה. זריקת תרופות לפח היא טעות שכיחה שפוגעת בסביבה שלנו. לכן, אם יש לכם תרופות מיותרות או שפג תוקפן, הדרך הטובה ביותר היא להביא אותן חזרה לבית המרקחת.
משרד הבריאות קבע תקנות עוד ב-2012, לפיהן על בתי המרקחת בישראל לקבל מכם תרופות שפג תוקפן ולשלוח אותן להשמדה בשריפה או להטמנה. בבתי המרקחת ב"שירותי בריאות כללית" ובבתי מרקחת רבים מוצבים מיכלים לאיסוף תרופות שפג תוקפן. השמדת תרופות דרך האשפה ומערכת הביוב עלולה לגרום לזיהום סביבתי ולפגוע בבריאות של כולנו.
איך תדעו שהתרופות בארון התרופות שלכם עדיין טובות לשימוש?
על כל אריזה מוטבע תאריך תפוגה של אותה תרופה, כאשר היא באריזתה המקורית. אין להשתמש בתרופה לאחר תאריך התפוגה שלה, היות והיצרן אינו מתחייב ליעילות התרופה. במקרה זה יש להביא את התרופה חזרה לבית המרקחת.
דעו כי תרופות מסוימות טובות רק לזמן קצר לאחר פתיחת האריזה. לדוגמא, רוב טיפות העיניים טובות לחודש בלבד לאחר הפתיחה. לאחר זמן זה יש סכנה להתפתחות זיהום של חיידקים בתוך הטיפות.
יחד עם זאת, האיגוד הרפואי האמריקאי הגיע בשנת 2001 למסקנה כי משך חיי המדף של הרבה תכשירים תרופתיים (בעיקר בכדורים וקפסולות) ארוך מתאריך התפוגה המוטבע עליהם. מידע זה מגיע מפרויקט בשם SLEP שביצע ארגון המזון והתרופות האמריקאי, ה-FDA. בפרויקט זה הוארכו חיי מדף של כ-2,600 סדרות ייצור של תרופות (באריזותיהן המקוריות) ב-5 שנים בממוצע. רק ב-18% מהמקרים התרופה איבדה את פעילותה המקורית תוך הזמן המצוין באמצעות תאריך התפוגה. איש אינו יכול לדעת בוודאות את משך חיי המדף של תרופה מסוימת. לכן, מסקנת החוקרים היתה שרצוי להשיג מרשם חדש עבור תרופה מצילת חיים, כדוגמת אספירין, או חיונית, כגון תרופה ליתר לחץ דם שפג תוקפה.
בסופו של דבר חשוב לשמור על סדר בארון התרופות וסדר בנטילת התרופות. בעיקר, חשוב להימנע מקבלת החלטות באופן עצמאי ויש לפנות ליעוץ מקצועי בכל הנוגע לשילובים בין תרופות, שינויים במינונים, תופעת לוואי ובכלל "סדר מחודש" בטיפול התרופתי שלכם.
כתבה: ד"ר פזית שקד, רוקחת קלינית ומומחית בטיפול תרופתי, "שירותי בריאות כללית", מחוז שרון שומרון