על מנת לטוס בראש שקט ולשוב בשלום, טרם הנסיעה. להלן המלצות למתן חיסונים והנחיות למניעת הדבקות בנגיף הזיקה.
זיקה בברזיל
מאז תחילת 2015, מתרחשת בברזיל התפרצות ראשונה של מחלת נגיף הזיקה. ברזיל היא המדינה בה התרחשה ההתפרצות הגדולה ביותר של זיקה בדרום אמריקה. המדינות בברזיל עם מספר המקרים הגדול ביותר הן ריו דה זנרו ומדינת בהיה (Bahia). לדברי ד"ר יעל פארן, מנהלת השר"ל (שירות רפואי לנוסע) במרכז הרפואי איכילוב, "העברה פעילה של המחלה נמשכת גם כיום".
אולימפיאדת 2016 תתקיים באזור ריו דה ז'נרו באוגוסט 2016. תקופה זו היא עונת החורף בברזיל ולכן, הסכנה למחלות העוברות ביתושים (כמו זיקה בין השאר) קטנה יותר מאשר בעונת הקיץ, יחד עם זאת, יש לנקוט באמצעי זהירות ולא להקל ראש בהנחיות לנוסעים לאזור זה.
הדרך העיקרית להדבקה בנגיף הזיקה הינה על ידי עקיצות יתושים.
בקהילה המדעית מוסכם היום כי נגיף הזיקה גורם למיקרוצפליה (הפסקת התפתחות המוח בקרב עוברים) ולתסמונת גיאן ברה (פגיעה הגורמת לפגיעה נירולוגית).
הנחיות למניעת הדבקות בנגיף הזיקה:
אין מניעה לנסוע לברזיל, אלא במקרים מסוימים (לפי הנחיות משרד הבריאות) ובהתאם להנחיות של גופים בינלאומיים כגון ארגון הבריאות העולמי:
א. לנשים הרות או שמתכננות הריון בתקופה הקרובה, מומלץ לדחות נסיעה לברזיל.
המלצה זו אינה חלה על שהייה שמתוכננת להיות רק במקומות שגובהם 2,000 מטר ומעלה מעל פני הים.
ב. לנוסעים לברזיל לאזורים בהם קיימת העברה פעילה של נגיף הזיקה, מומלץ להשתמש באמצעים לצמצום הסיכון לעקיצת יתושים, הן בשעות היום והן בשעות הלילה:
1) מריחה של חומר דוחה יתושים.
2) לבוש ארוך: חולצה עם שרוולים ארוכים, מכנסיים ארוכים, כובע.
3) לינה בחדרים מוגנים מפני יתושים: רשתות תקינות וסגורות בחלונות ובדלתות,
המרוססים נגד יתושים, או תחת כילה מרוססת בקוטל יתושים, או בחדר ממוזג.
ג. לאישה המבקרת בברזיל מומלץ להימנע מלהרות במהלך ביקורה וכן במשך 8 שבועות לאחר חזרתה.
ד. לגברים שביקרו בברזיל ולא סבלו מסימפטומים של זיקה, מומלץ להימנע מקיום יחסי מין או להשתמש בקונדום בכל סוג של מגע מיני במשך 8 שבועות מחשיפתם האחרונה. המלצה זו תקפה לכל בת זוג, בכל גיל, ובלי קשר להריון מאחר והנגיף עובר בזרע. יש לציין שהמלצת המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC)– לגבר שטייל בברזיל שאשתו בהיריון היא לקיים יחסי מין עם קונדום בלבד או להתנזר מיחסי מין לאורך כל תקופת ההיריון.
ו. לגברים שביקרו בברזיל וסבלו מסימפטום אחד לפחות של מחלת נגיף הזיקה או אובחנו מעבדתית עם זיקה, מומלץ להימנע מקיום יחסי מין או להשתמש בקונדום בכל סוג של מגע מיני במשך 6 חודשים מעת חשיפתם האחרונה. המלצה זו תקפה לכל בת זוג, בכל גיל. אם בת הזוג בהריון, יש להתמיד באמצעי זהירות אלה עד סוף ההיריון.
המלצות כלליות לנוסעים לברזיל
בנוסף להמלצות הכלליות ואמצעי הזהירות המקובלים (כגון היגיינה אישית, מניעת מחלות אחרות המועברות באמצעות יתושים וקרציות, מחלות המועברות באמצעות מזון ומים, מחלות המועברות באמצעות מגע מיני או דם וכללי זהירות למניעת תחלואה עורית), להלן המלצות למתן חיסונים לנוסעים לברזיל:
חיסון נגד: דלקת כבד נגיפית A, דיפתריה-טטנוס-שעלת, חצבת-חזרת-אדמת : בהתאם למצבו החיסוני של הנוסע.
חיסון נגד מחלה מנינגוקוקית (דלקת קרום המוח).
לאזורים מסוימים בברזיל יש צורך (לא באזורי האולימפיאדה):
- חיסון נגד קדחת צהובה
- טיפול מונע למלריה.
יש לשקול מתן: חיסון נגד דלקת כבד B, נגד טייפואיד (טיפוס הבטן), וחיסון נגד כלבת לפי משך הטיול וסוג הטיול. בנוסף לחומר דוחה יתושים, כאמור, מומלץ להצטייד: במרשמים לאנטיביוטיקה ולכדורים נגד שלשולים הניתנים ע"י הרופא.
על מנת לטוס בראש שקט ולשוב בשלום, טרם הנסיעה, מומלץ לתאם פגישה עם רופא בכיר המומחה במחלות זיהומיות ולקבל הנחיות/חיסונים המותאמים אישית לכל מטייל בהתאם למסלול הטיול היסטוריה הרפואית וכיו"ב. שירות זה ניתן בין היתר בשר"ל – שירות רפואי לנוסע במרכז הרפואי איכילוב בהנהלת ד"ר יעל פארן. בטל': 03-6973498/3716. או במייל: reuta@tlvmc.gov.il