כן הוא כבר ממש פה מעבר לפינה- החופש הגדול. הילדים מחכים לו כל השנה וההורים.. ההורים כנראה מחכים לו קצת פחות ????
הורים רבים חוששים לקראת החופשה לא רק מהצורך לדאוג לתעסוקה והשגחה לילדים אלא בעיקר סביב ההוצאות הכבדות הנלוות לתקופה זו.
ואכן נתונים מראים כי משפחה ממוצעת תוציא כ40% יותר בחודשי הקיץ מאשר בכל חודש ממוצע אחר במהלך השנה. אנחנו נוטים לייחס את רוב העלויות לקייטנות אך יש לקחת בחשבון שאפילו עלויות המחייה השוטפת עולות דרמטית בחודשים אלו מאחר ואנחנו מפעילים יותר מזגן, אוכלים יותר, צורכים יותר מים וכו'.
אז מה עושים?? מצרפת לכם כאן את 10 הכללים לחופש מוצלח גם מבחינה כלכלית:
1. קביעת תקציב קיץ- לפני הכל שבו אתם ההורים והחליטו מהו הסכום שתוכלו לתקצב עבור חודשים אלו. איך תדעו כמה? פשוט- ערכו רשימה של ההוצאות הבאות וקבעו סכום לכל הוצאה (כמובן בהתאם ליכולת הכלכלית שלכם/ חסכונות קיימים):
• פעילות עיקרית- כמו הקייטנות, סדנאות, מחנה קיץ
• בילויים נוספים (קולנוע, פארק מים, טיולים וכו)
• ארוחות בחוץ
• שופינג
• תקציב לביגוד וציוד עבור החזרה לגן ולביה"ס
2. שתפו את הילדים- הגדירו להם את התקציב שתכננתם ותכננו איתם כיצד תנצלו אותו בדרך המיטבית. מה תעשו בכל יום, מה הם ממש רוצים להספיק לעשות בקיץ ועל מה ניתן לוותר. תתפלאו לגלות כמה רעיונות יצירתיים ופשוטים יהיו להם שלפעמים לא כרוכים בהוצאה גדולה. נצלו את השיח לחינוך פיננסי- השוואת מחירים, ביצוע סדרי עדיפויות, תכנון וכו'. מומלץ להכין טבלה מקושטת יחד עם הילדים ולתלות על המקרר או בחדר כך שהם ידעו מה מצופה להם בכל יום.
3. בדקו אפשרויות להוזיל את העלויות באמצעות קופונים, חברי מועדון, הנחות דרך חברות האשראי וכו'.
4. חפשו ברשת מידע על פעילויות חינמיות- מרכזי מבקרים, מוזיאונים, הצגות ועוד יהיו פתוחים לקהל הרחב ללא עלות.
5. נופשים- במידה ואתם עתידים לצאת לנופש תכננו עם הילדים מהו הסכום המוקצב להם עבור שופינג ותכננו איתם מראש כיצד יוכלו לנצל את הסכום בתבונה. כמו כן, ניתן לקיים חופשות בקמפינג או בהחלפת דירות ובכך לחסוך סכומים נוספים.
6. הפעילו את היצירתיות שלכם- תאתגרו את עצמכם- תחשבו על פעילויות כיפיות שלא כרוכות בהוצאות כבדות- עבודות יצירה, בריכה מתנפחת במרפסת, תוציאו ספרי בישול ותבשלו יחד, לכו לים, פיקניק (אפשר אפילו על מחצלת בבית), קייטנת אמהות- כל יום אמא אחת אחראית על ההפעלה של 3-4 ילדים כך שהנטל יתחלק ביניכן, רכיבה על אופניים, בילוי בספורטק וכו'.
7. תכננו את הארוחות- חלק נכבד מהוצאות הקיץ מושפע מהארוחות במסעדות ובמזנוני המזון המהיר. חשבו לפני שאתם יוצאים- כמה זמן אתם מתוכננים להיות מחוץ לבית והיערכו עם אוכל מהבית בהתאם. עדיף שתשקיעו את הכסף בבילוי עצמו וגם תדאגו על הדרך לארוחה בריאה יותר ומותאמת למה שילדכם אוהב לאכול.
8. הפכו את הבלתי צפוי לצפוי- תמיד יהיו מקרים בלתי מתוכננים: עלות הבילוי תהיה גבוהה משתכננתם, תרצו לקנות קרטיבים, לא תעמדו בנדנודי ה"אמא/אבא תקנה לי" וכו'. ולכן בתקציב צריך להשאיר כסף גם עבור הוצאות לא מתוכננות אלו.
9. בצעו בקרה על ההוצאות- אוקי תכננתם לאן תלכו, בצעתם סדרי עדיפויות וקבעתם תקציב. כעת צריך לוודא כי אתם אכן עומדים בתקציב שהוחלט ולכן יש לרשום כל הוצאה הרלבנטית לנ"ל. ניתן להחזיק פנקס ועט בתיק, לכתוב על פתקה או בווטסאפ או להיעזר באחת האפליקציות לצורך בקרת התקציב. בכל מקרה אחת לשבוע סכמו את הסכומים שהוצאתם עד כה בדקו איפה אתם נמצאים ביחס לתקציב וערכו עדכונים להמשך בהתאם.
10. ולנקודה הכי חשובה… כשיגמר החופש ותחזרו לשיגרה זה בדיוק הזמן להתחיל לחסוך לשנה הבאה. כן, כן תכננו כבר בספטמבר- אוקטובר את החופשה השנתית הבאה שלכם והרי כבר יש לכם רישום של עלויות הקייטנות וכו'- בדקו איזה סכום עליכם לחסוך כדי שבשנה הבאה תוכלו להינות בדיוק כמו שמתאים לכם מבלי שהוצאות הקיץ "יפלו" עליכם שוב.
אהבתם? יש לכם רעיונות נוספים? שתפו את כולנו שנלמד!
ושתהיה חופשה מהנה!
עידית שטיין קוקוש
מומחית לניהול כלכלי אישי ומשפחתי ומפתחת שיטת המצפן להצלחה כלכלית.