הזקנה המופלגת מביאה עימה אובדנים רבים לאדם. עו"ד אלי גון על ייפוי כוח מתמשך – כלי חדש בתכנון הזקנה המאפשר לאדם בגיר לקבוע כיצד ועל ידי מי יטפלו בענייניו כאשר לא יוכל לטפל בעצמו.
בד בבד עם העלייה המבורכת בתוחלת החיים, חלה עלייה דרמטית בשכיחות מחלות דימנטיות כגון אלצהיימר. לפי ההערכות המקובלות: כ 30% אחוזים מבני ה- 80 ומעלה וכ 66% אחוזים מבני ה-90 ומעלה יפתחו דמנציה מסוג כלשהו, ויאבדו את כושר קבלת ההחלטות. קיימות סכנות נוספות לאיבוד הכושר השכלי גם בגילאים צעירים יותר, למשל: מתאונות, משבץ, וממחלות שונות.
לאחרונה נוצר כלי משפטי חדשני, "ייפוי כוח מתמשך", שיכול לסייע בתכנון נכון של הפרק האחרון בחיים, יחד עם כלים נוספים כגון צוואה ומסמך הבעת רצון עליהם ארחיב במאמרים הבאים. ייפוי כוח מתמשך מאפשר למנות מראש את אחד או כמה מהקרובים לנו כמיופה כוחנו, שיפעל לטובתנו, על פי הנחיות שניתן מראש, ובכל תחומי החיים שאנחנו נגדיר מראש, בעת שאנו לא נוכל לקבל החלטות בעצמנו.
מה היתרון של עריכת ייפוי כוח מתמשך לעומת מינוי אפוטרופוס?
עד לאחרונה הפתרון היחידי למצב של איבוד כושר קבלת החלטות היה מינוי אפוטרופוס. היתרון המובהק של ייפוי כוח מתמשך, הוא לאפשר לבן/בת הזוג או לילדים, לפעול לטובת האדם היקר להם באופן עצמאי ודיסקרטי, ללא מעורבות שיפוטית לצורך המינוי וללא פיקוח בית המשפט, על פי מתווה והנחיות שהוגדרו מראש. בדרך זו בני המשפחה חוסכים מריבות משפחתיות שמובילות ברוב המקרים למינוי אפוטרופוס חיצוני, חוסכים המון התעסקות בירוקרטית, ולא פחות חשוב – חוסכים מהיקר להם את הסטיגמה והעלבון הכרוכים במינוי אפוטרופוס למי שהיה רגיל להיות אדם עצמאי ומתפקד.
אם כל הילדים רוצים להיות מעורבים – האם ניתן למנות מספר מיופי כוח לאדם אחד?
אין שום מניעה למנות מספר מיופי כוח לאדם אחד (למשל: אם יש למשל לאדם מס' ילדים שהוא סומך עליהם). אפשר להגדיר לכל אחד מהם תחום אחריות ספציפי, למשל: האחד שיהיה ממונה על התחום הכלכלי והשני על התחום הרפואי. ניתן לקבוע מראש את אופן שיתוף הפעולה בין כל מיופי הכוח, למשל: האם יקבלו החלטות פה אחד או על פי החלטת רוב, או שיפנו לצד ג' שיכריע.
האם אפשר להנחות מראש את מיופה הכוח כיצד לפעול במצבים מסוימים?
אפשר ואפילו רצוי לתת הנחיות מקדימות למיופה הכוח שישקפו את רצונו של האדם הממנה. למשל: אפשר לקבוע את אופן הטיפול ברכוש, את ניהול חשבונות הבנק, את תשלום החשבונות השוטפים. ניתן לבחור מראש בין מוסד סיעודי לסוגיו השונים ובין טיפול ע"י עובד זר בבית. ניתן להנחות מראש אם יש רצון להשתתף באירועים משפחתיים, להמשיך לתת תרומות/מתנות לבני המשפחה, לקבוע העדפות לגבי טיפולים רפואיים ועוד.
ברגע האמת, האם מיופה הכוח יכול להתחרט?
בכל נקודת זמן מיופה הכוח יכול להתחרט, ולכן אפשר ורצוי למנות לפחות מחליף אחד מראש כגיבוי.
אז איך עושים את זה? למי פונים?
את ייפוי הכוח המתמשך יש לערוך מבעוד מועד, כשהאדם הממנה עודנו בריא או בשלבי המחלה הראשונים, כשהוא עוד צלול ומסוגל לקבל החלטות. ייפויי הכוח המתמשך נערך ע"י עורך דין בעל הסמכה ממשרד המשפטים לעריכת ייפויי כוח מתמשכים. המסמך מופקד במשרד המשפטים ונכנס לתוקף כשהאדם מאבד את כושר ההחלטה שלו.
אם ערכתי צוואה, זה מייתר עריכת ייפוי כוח מתמשך?
צוואה וייפוי הכוח המתמשך אינם מחליפים זה את זה אלא משלימים זה את זה. ייפוי כוח מתמשך מסדיר את חיי האדם טרם מותו, והצוואה מסדירה את חלוקת הרכוש לאחר מותו. ייפוי הכוח המתמשך פוקע 90 ימים לאחר פטירת האדם הממנה, ומאפשר למיופה הכוח "לסגור את הקצוות" האחרונים בחייו של הנפטר, ובזמן זה ניתן לפעול בניחותא להוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה, כשענייני הרכוש מטופלים.
הכותב הוא עורך דין מורשה לעריכת ייפוי כוח מתמשך במשרד פפרברג ושות', יגאל אלון 55 תל אביב, טל': 050-8581465 eli@feferberg.com
- האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי פרטני של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד.