יעל חן רביע דיאטנית ילדים בכללית, ממחוז שרון שומרון מציגה להורים כלים חשובים לעידוד הרגלי אכילה נכונים, כבר מגיל הגן.
כיצד נעודד את ילדי הגן להרגלי תזונה נבונים? טיפים לאורח חיים בריא בגיל הרך
הגיל הרך מספק לנו חלון הזדמנויות נפלא לחינוך והטמעת הרגלים, ותזונה בריאה היא חלק מחינוך.
אילו דגשים עיקריים חשובים בגיל זה ומהי הדרך המומלצת כדי ליישם אותם?
נתחיל מא'- ארוחת בוקר
ארוחת הבוקר בחשיבותה ותרומתה לריכוז-אם תשכילו להרגיל את הילדים לאכול לפני היציאה מהבית, תקצרו את פרות ההשקעה בגילאי בית הספר ובהמשך. ארוחת הבוקר לפני היציאה לגן צריכה להיות מותאמת לשעת הארוחה בגן -כזאת שמצד אחד לא תמלא את הילד ומצד שני תשבור את צום הלילה ותמלא את מאגרי האנרגיה לתחילת היום. מספיק לאכול כמות קטנה אך איכותית בהרכבה למשל – מעט יוגורט עם פרי או שייק פרי או מעט דייסת דגנים מלאים או קרקר מלא עם ממרח מזין-אבוקדו/טחינה וכו'.
קופסת האוכל
קופסא מחולקת ובתוכה 3 מרכיבים לארוחה- כריך, ירקות ופרי מרגילה את הילד שפרות וירקות הם חלק בלתי נפרד מהתזונה. 5 מנות של פרות וירקות (יחד) בחמישה צבעים הם ההמלצה בגיל ילדות. איך להשיג שתוף פעולה של ילדים ולעודד אותם לאכול פרות וירקות? תנו להם את זכות הבחירה בין שניים שלושה סוגים, חיתכו והשקיעו בנראות- הוכח שזה מגדיל את כמות הפרות שילדים אוכלים וכמובן –דוגמא אישית מכם ההורים( אכלו גם אתם פרות וירקות).
חלבון מלא לגדילה מיטבית
חלבון מלא מהמזון שאותו הגוף מנצל בצורה מיטבית נמצא בבשר לסוגיו ,מוצרי חלב ,ביצים ובשילוב של דגנים וקטניות. כדאי להרגיל את הילדים לאכול דגים עשירים באומגה 3 –סלמון עשיר באופן מיוחד ואם אין לכם זמן להכין דגים אפשר להיעזר בסבתא/דודה, לבקש מתכון טוב של קציצות דג טרי- וכל מה שיישאר לכם לעשות הוא להפשיר לחמם ולהגיש.
חטיפים וממתקים-במידה
ילדים חשופים היום יותר מתמיד לעולם של פיתויים גם בתחום החטיפים. חשוב שתדעו שאתם לא גורעים שום רכיב מזון אם אתם לא מספקים חטיף כחלק מתזונה יומית- להיפך. יחד עם זאת, אנו רוצים שילדים יהנו ולחנך אותם למידתיות. לכן החליטו על כמות סבירה לטעמכם ולגבי הסוג- ערכו השוואות בין מוצרים שיש בהם פחות סוכר, פחות שומן רווי ונתרן. אם יש לכם זמן להכין בבית קינוחים בריאים זה מבורך- עוגת פרי, סלט פרות עם מעט שוקולד מריר מגורד הם קינוחים בריאים שילדים אוהבים.
הפחתה במזונות מוכנים
זה הגיל שבו הגוף בונה את עצמו ואת תשתית הבריאות לעתיד. בד'כ מזונות מוכנים מכילים כמות גבוהה של מלח= נתרן ושומן ותוספי מזון. הילדים מתרגלים גם לטעמים חזקים ומחוזקים. לכן ככל שיאכלו מזון גלמי מבושל בבישול בייתי ומטובל בתבלינים 'נטו' במקום באבקות מרק –כן ייטב
הרגלי שתיה
בגנים כיום ילדים שותים מים ולכן אין סיבה שבבית ישתו שתיה מתוקה עשירה בסוכר. השאירו זאת לארועים מיוחדים. באופן יומי- הרגילו לשתיית מים. זהו הרגל לחיים. ילדים בגיל הרך מאוד אוהבים למזוג לעצמם ,כוסות צבעוניים וקשים יכולים לעזור לחבב עליהם את שתיית המים.
לעיתים בגיל זה הורים נתקלים בתופעות של אכילה בררנית-אך לרוב זהו שלב התפתחותי טבעי שיחלוף בהמשך עם התייחסות עניינית מצד ההורים והסביבה.
שיתוף בהכנת המזון
בגיל הרך עידוד תחושת העצמאות והמסוגלות יכולים להיעשות גם בתחום התזונה. שיתוף בהכנת המזון ובהגשה מעודדים אכילה מגוונת והנאה של הילדים מפרי עמלם ומכך שבני המשפחה אוכלים ממה שהכינו.
ארוחות משפחתיות כשלפחות אחד מההורים נמצא ואוכל עם הילדים יעזרו לכם להטמיע הרגלים בריאים ואכילה מגוונת.
לעיתים בגיל זה מופיעה תופעה של אכילה בררנית- לרוב זהו שלב טבעי בהתפתחות אך אם לדעתכם יש רגישות תחושתית, או אם אתם מוצאים את עצמכם בסיטואציות של מאבקי כוחות סביב שולחן האוכל- כדאי לפנות לייעוץ. כמו כן במקרים של עודף משקל והכי חשוב- לשדר לילדים וללמד אותם להנות מהאוכל ומחוויית האכילה!
יעל חן רביע דיאטנית ילדים בכללית מחוז שרון שומרון, מנחה סדנאות לילדים והורים בנושא תזונה נכונה ובישול בריא .