לְהִתְבּוֹנֵן ♡ לְהַקְשִׁיב ♡ לִפְעֹל
צעדים קטנים להישגים גדולים
מלווה התפתחותית ומומחית S.M.L לגיל הרך.
מפענחת ציורים, מדריכת הורים וצוותים חינוכיים.
מייסדת ומנהלת מרכז התפתחותי – "הַבַּיִת שֶׁלָּנוּ".
כתבה ספר הדרכה להורים "לְהִתְבּוֹנֵן, לְהַקְשִׁיב, לִפְעֹל".
כנסו לאתר https://habait-shellanu.com/
הכנות לערב ראש השנה בעולם הילדים.
איך להכין את הילדים לערב ראש השנה?
בכתבה זו נתייחס להכנות החג דרך עיני הילדים, נבדוק כיצד נוכל לעזור להם להתמודד עם עומס הגירויים, הארוחה הארוכה, והמפגש המשפחתי? באמצעות הכנה מוקדמת, סבלנות והתבוננות דרך העיניים שלהם נוכל ליצור הבדל משמעותי באווירת החג.
החגים מתקרבים, וכולנו עסוקים בהכנות. האם כבר הספקתם להכין את הקניות? חשבתם על התפריט שתגישו בארוחת החג? איך השולחן יהיה ערוך – מפה חגיגית, כלי אוכל יפים, ואולי גם פרחים במרכז השולחן? ומה לגבי מתנות? האם כבר בחרתם משהו קטן ומשמח להעניק לבני המשפחה? ואולי כבר הכנתם את הברכות שאתם מתכננים לשתף מסביב לשולחן?
כל אלה הם חלק מההתרגשות שמלווה את תקופת החגים, אבל בזמן שאנחנו מתכוננים למפגש המשפחתי, כדאי לעצור ולחשוב גם על ההכנות מהזווית של הילדים.
אמנם ערב ראש השנה הוא אחד הרגעים המיוחדים בשנה, אך עבור הילדים, במיוחד הצעירים שבהם, זה יכול להיות ערב עמוס ומורכב מאוד. סביב השולחן מתאספים בני משפחה רבים, הארוחה ארוכה ויש להמתין זמן רב עד שהאוכל יוגש, והשולחן עמוס באוכל, באנשים ובגירויים חזותיים וקוליים. כל אלה יכולים להפעיל עומס על הגוף הקטן של הילדים, במיוחד אלו שיש להם קושי במערכת החושים.
עומס גירויים – השפעה רגשית והתנהגותית
ילדים רבים, ובמיוחד אלו עם רגישות בקלט במערכת החושים, יכולים להרגיש עומס רב כאשר יש הרבה גירויים – קולות רבים מסביב, שיחות רועשות, ריחות חזקים, מראות מרובים ותחושות מגע שונות. כל אלו משפיעים עליהם לא רק מבחינה פיזית, אלא גם רגשית והתנהגותית. עומס כזה יכול להוביל לעצבנות, בכי, חוסר שקט ואפילו התפרצויות זעם.
כדי למנוע חלק מהקושי הזה, כדאי להכין את הילדים מבעוד מועד. הכנה נכונה יכולה להפחית את רמת העומס וליצור עבורם מסגרת שתעזור להם להתמודד עם הסיטואציה בצורה טובה יותר.
הכנה מוקדמת לערב החג
הכנה רגשית ופרקטית לקראת ערב החג יכולה לעזור לילדים להרגיש בטוחים ומוכנים יותר. הנה כמה טיפים להכנה נכונה:
- הכנה של הילדים למה שצפוי: בהתאם לגיל, רצוי לתאר להם איך השולחן יהיה ערוך – צלחות, כוסות, נרות וכל האלמנטים שיכולים ליצור רושם חזק. כדאי גם להוסיף מידע על מי מהמשפחה יגיע – שמות של בני הדודים, הדודים והדודות שיישבו סביב השולחן. שאלו את הילדים עם מי הם אוהבים לשחק, ואפילו איזה שיר הם יודעים לשיר כדי להכין אותם מראש לרגעים שיכולים להיות מהנים ומוכרים.
- תכנון מראש של אביזרים: אם הילדים צעירים, מומלץ להכין מראש ציורי צביעה, משחקים, צעצועים או ספרים מוכרים ונעימים שיוכלו לשמש אותם בזמן הארוחה. אפשר להניח אותם על השולחן או לידו, כך שהילדים יוכלו לגשת אליהם בזמן שכולם מדברים ונהנים.
במהלך הארוחה:
במהלך הארוחה עצמה, חשוב להיות קשובים לילדים ולתת להם כלים להתמודד עם העומס. הנה כמה המלצות חשובות:
- לתאר מה יקרה ברגע הבא: מדי פעם מומלץ "להזכיר" לילדים בעדינות מה עומד לקרות. לחישות קטנות באוזן כמו "בעוד רגע נברך על החלה" או "אחרי הברכה כולם יתחילו לאכול", יעזרו לילד להישאר מחובר לתהליך ולא להרגיש אבוד בתוך כל הגירויים.
- שימוש במשפטים קצרים וברורים: כדאי לדבר בשפה פשוטה ולקצר במשפטים. כך הילדים יוכלו להבין בקלות ולהרגיש בטוחים יותר. אתם רוצים להעביר מסר לילד/ה מבלי להעמיס עוד על מערכת הקשב.
- סבלנות, הכלה וחיבוק: בערב כזה דרושה המון סבלנות מצד ההורים והמשפחה. הילדים עשויים להיות חסרי מנוחה, לכן חשוב להיות כמה שיותר מכילים ופחות נוקשים. זכרו שמגע של חיבוק יכול לחולל פלאים. חיבוק מעורר במוח הבזקי היקשרות, שיוצרים תחושת ביטחון ורוגע לשני צדי החיבוק – גם לילד וגם לכם. חייכו אל הילדים, חבקו אותם וזכרו ליהנות מהרגעים המיוחדים יחד.
לסיכום, ככל שנרבה להתבונן על האירועים והפעולות דרך העיניים של הילדים, כך נוכל להבין טוב יותר את עולמם ולהתאים את התגובות שלנו בצורה מיטיבה. הקשבה אמיתית לצרכים שלהם – לא רק למה שהם אומרים, אלא גם למה שהם מרגישים – תאפשר לנו לפעול מתוך רגישות, הבנה ותמיכה. כשנשנה את זווית הראייה שלנו ונתחבר לנקודת המבט שלהם, נצליח ליצור סביבה תומכת ובטוחה יותר עבורם, כזו שמקדמת את הרוגע והשמחה של כולנו.
אמן שתהיה לנו שנה שנזכה לנחת ורוגע, שנה פורייה ורגועה לכולנו, שנה של למידה והתפתחות, שנזכה לראות את החטופים בבית.
אני כאן עבורכם לכל שאלה, חג שמח.
אדוה רדא
מלווה התפתחותית, מומחית S.M.L
052-22-33-873