אחת הבקשות הכי נפוצות בה אנחנו נתקלות בתכנון המטבח, היא שילוב של אי או דלפק במטבח, שהרי בימינו הפך המטבח למרכז הבית, והאי במטבח הוא הרבה מעבר לזה… הוא אזור עבודה, הוא הוא שולחן האוכל היומיומי שלנו, הוא הבר עליו אנחנו מארחים ואף פינת הלימודים החביבה על הילדים בהרבה מהבתים שתכננו.
האי במטבח מקורו במטבחים הכפריים של פעם אז הוא באמת שימש כמשטח העבודה המרכזי, עליו היו כמה עמדות עבודה שונות כלישת בצק, שטיפה, קילוף, חיתוך וכו'.. בדרך זו יכלו לעבוד במקביל כמה אנשים ביחד.
אחרי שהבנו מעט מה מקור האי ומדוע אנחנו רוצים בו כל כך, נציין ונאמר שאנחנו מאמינות שלא צריך להתעקש בכל מחיר! יש מטבחים קטנים מדי שזה פשוט לא מתאים ואז נוצרות שתי בעיות: הראשונה היא אי קטן מדי, לא פרופורציונלי ולא פונקציונלי. השנייה היא צפיפות במטבח ופגיעה בתנועה וההתנהלות בו. קיימים שני סוגים עיקריים של איים ויש לבחור את המתאים לחלל המטבח.
האי הצף, (( FREE STANDING – מתאים למטבחים גדולים, יכול להכיל גם ישיבה, גם אחסון, גם פונקציה (כיור / כיריים).
חצי אי – צמוד לקיר, או בהמשך ישיר למשטח העבודה, בדרך כלל ישמש לאחסון ולישיבה. אנחנו בדרך כלל נבחר להבדיל אותו מהחומר של משטח העבודה כדי להדגיש אותו כ"משהו אחר".
אלה קווי היסוד שחשוב לשמור עליהם בתכנון של אי במטבח:
גובה האי- מומלץ לתכנן אי בגובה 90-95 ס"מ, כגובה משטח השיש במטבח. כך הוא יכול לשמש כמשטח עבודה נוסף. במידה והאי משלב גם ישיבה, יש לשים לב שגובה כסאות הבר יהיה 63-65 ס"מ. (ישנו מבחר גדול של כסאות בר בגובה 74 ס"מ, שאינו מתאים לגובה משטח עבודה)
המרחק האידאלי בין האי למשטח העבודה המקביל אליו יהיה לא פחות מ- 110 ס"מ (במידה ואין כסאות ישיבה) ו-140 ס"מ במידה וישנם כסאות.
מומלץ לתכנן תאורה מעל האי, ולהדגיש אותה בצורה שונה משאר התאורה הכללית של המטבח. גם פונקציונלי וגם אלמנט עיצובי שמדגיש את האי כמוקד של המטבח.
http://www.peled-shafir.co.il/