חגיגות "חלב" ו"גבינה" מהצומח
עוגת גבינה "פירורים" קרם בורלה ובלינצ'ס גבינה
חג השבועות ידוע גם כחג מוצרי החלב ולרוב אנו עושים שימוש רב במוצרים מן החי.
טרנד הטבעונות והימנעות מאכילת מוצרים מהחי, בין אם מסיבות בריאות ובין אם מסיבות הומאניות, תופס תאוצה ורק הולך וגובר.
למעשה, עם ההיצע הרחב הקיים היום, ניתן בקלות להמיר את המוצרים בתחליפים מן הצומח. כך למשל, במקום להשתמש בחלב פרה נשתמש בחלב סויה או במשקאות על בסיס אורז/ שקדים או שיבולת שועל, במקום גבינות רכות/קשות נשתמש בטופו מתובל, שמנת מהחי בשמנת צמחית או בחלב קוקוס וכיוב'.
מאיר רוזנברג, השף של מלון רימונים גלי כנרת, מציע 3 מתכונים למאכלים אהובים המזוהים מאוד עם חג השבועות. למאכלים אלו נותן רוזנברג את הטוויסט הטבעוני ומציע מתכונים על טהרת הצומח:
עוגת גבינה "פירורים" (עוגה טבעונית)
חומרים למלית
500 גרם ממרח טופו
250 סמ"ק קרם קוקוס
250 סמ"ק שמנת צמחית מתוקה
2 חבילות פודינג ווניל
3 כפות סוכר
1 כף גרידת לימון
חומרים לפירורים
1 כוס קמח
2 כפות אגוזים טחונים
2 כפות סוכר חום
60 סמ"ק שמן
אופן הכנה
- מערבבים היטיב את כול חומרי המלית, עד לקבלת מרקם אחיד.
- מערבבים את חומרי הפירורים עד לקבלת בצק אחיד.
- מחלקים את הבצק. 2/3 מהבצק משטחים בתבנית עגולה.
- את הבצק אופים בתנור שחומם ל180 מעלות כ- 10 דקות ולאחר מקררים אותו.
- את השליש הנותר אופים במקביל ולאחר שהוא מתקרר, מפוררים את הבצק ביד או בעזרת בלנדר.
- את מלית בוזקים מעל תחתית הבצק ועל המלית מפזרים את פירורי הבצק
- מכניסים למקרר לפחות ל – 5 שעות או שעה למקפיא.
בלינצ'ס טבעוני
חומרים לבלילה
2 כוסות קמח
1 חבילה אבקת אפיה
2 כפות סוכר
2 כפות שמן
1.5 כוסות מים
1 כוס חלב סויה
חומרים למלית
400 גרם ממרח טופו
4 כפות אגוזים קצוצים
4 כפות חמוציות
3 כפות דבש
200 גרם מרגרינה
200 גרם שוקולד מריר
אופן הכנה.
מערבבים את כול חומרי הבלילה ונותנים למסה "לנוח" כ- 10 דקות ( במידה והמסה לא מספיק דלילה) ניתן להוסיף מעט מים. ממיסים מעט מרגרינה במחבת (רצוי מחבת טפלון).
בוזקים את הבלילה למחבת בעזרת מצקת ויוצרים שכבה דקה מאוד של המסה.
כאשר הבלילה מקבלת צבע חום (בערך דקה), הופכים את הבלינצ'ס לצד השני ומבשלים עד לקבלת צבע זהוב.
מערבבים את כל חומרי המלית.
לאחר שהבלינצ'ס קר, מניחים את המלית במרכז הבלינצ'ס, מקפלים משני צדדיו ומגלגלים
בהגשה ניתן לגרד שוקולד מריר מעל הבלינצ'ס
קרם בורלה על בסיס טבעוני ללא מוצרי חלב
חומרים ל – 5 מנות
600 סמ"ק חלב קוקוס
1/2 כוס סוכר
1/2 כפית תמצית וניל
1 כף קורנפלור
1/4 כוס מים
2 כפות סוכר חום
אופן הכנה
- מבשלים על חום נמוך את חלב הקוקוס עם הסוכר (1/2 כוס) והתמצית וניל.
- לאחר רתיחה ממשיכים בישול על חום נמוך עוד 3 דקות.
- מערבבים את הקורנפלור עם 1/4 כוס מים קרים ומוזגים לחלב קוקוס הרותח, מערבבים ולאחר רתיחה מכבים את האש.
- מוזגים את הרוטב לקערות חרס (קטנות) ומקררים עד לקבלת מרקם קשה.
- מפזרים את הסוכר החום בכל קערה ובעזרת ברנר ממיסים את הסוכר עד לקבלת קרמל.
- מקררים ומגשים.