תערוכה העוסקת באמנות האיורים המלווים את הספר "אליסה בארץ הפלאות" נפתחה ב-27.12 בגלריה על הצוק שבנתניה
הספר "אליס בארץ הפלאות" מעורר השראה ודמיון אצל אמנים רבים בכל העולם. יש שאוהבים את הספר בזכות איוריו, למרות שלא הצליחו לקוראו מתחילתו ועד סופו. יש אחרים שאוהבים לדפדף בין התמונות ופה ושם לצרפן לציטוט, כנאמר בספר: ״בכל דבר יש מסר, אם רק יודעים לגלות אותו״. ביום שישי, ה- 27 בדצמבר נפתחה התערוכה "מחפשים את אליס", העוסקת באמנות האיורים המלווים את הספר 'אליסה בארץ הפלאות', שיצא לאור לפני 155 שנים במאות גרסאות בכל העולם. התערוכה תינעל ב-25.2.2020.
בשנת 1865 ג׳ון טניאל אייר את המהדורה הראשונה של הספר ׳אליס בארץ הפלאות׳, אשר נכתב על ידי הסופר לואיס קרול. בעשורים הראשונים של המאה ה-20, הנחשבים כתקופת הזהב של התפתחות מדיום האילוסטרציה (איור), הפך הספר לאייקון שהווה השראה עבור מאיירים רבים במשך שנים.
לפי עדי יקותיאלי יש שאוהבים את הספר בזכות איוריו למרות שלא הצליחו לקוראו מתחילתו ועד סופו. יש אחרים שאוהבים לדפדף בין התמונות ופה ושם לצרפן לציטוט, כנאמר בספר: ״בכל דבר יש מסר, אם רק יודעים לגלות אותו״.
התערוכה מחולקת לשלושה חלקים. חלקה הראשון מציג, על פי נושאים, דימויים מתוך אוסף ספרי 'אליסה בארץ הפלאות' של אילנה ג'יל גילד, הכולל יותר ממאתיים ספרים מכל העולם שאויירו במאת השנים האחרונות. "מרתק להתבונן באילנה גילד, שאוספת כמעט כעשור את ספרי אליס ושספריה מוצגים בתערוכה, ולזהות את האהבה שלה לאוסף, את ההתרגשות ממנו ואת האור שניבט בעיניה כשפגשתי אותה לראשונה" אמר עדי יקותיאלי ומוסיף: "בפגישתנו זו, הרגשתי כמי שמוזמן למסע סביב העולם, שכולו בכוננית ספרים אחת הגדושה במאות ספרים. זהו סוג של עיסוק בחיים, אוספים בכלל ואוסף זה בפרט, ככתוב בספר :”אם כל אחד היה מתעסק בעניניו, העולם היה מסתובב הרבה יותר מהר״.
אילנה קיבלה מאחיה את הספר הראשון. באותו השבוע, במקרה, היא נכנסה לחנות ספרים, ראתה ספר שני ונדהמה מהשוני ביניהם. היא נשבתה בקסם ובאפשרות וכך בעצם התחילה את חוויית האיסוף. אילנה כבר מזמן חוקרת בעצמה את התופעה והיא מזמינה אותנו הצופים לחקור את עצמנו בעצמנו, דרך התבוננות בחלקי האוסף שלה באמצעות פילטרי-תוכן שונים.
עדי מוסיף: "כשאנו מתבוננים באינטרפרטציות שונות של מאיירים ושל אמנים לאותו הטקסט או הנרטיב, אנו מתרגלים את היכולת להכיל ולהתעניין בשונות המתקיימת בהבנת תוכן, תרבות, טכניקה ויצירה. ההזדמנות לראות ולחוות מבחר מגוון שכזה מאפשרת לנו ׳להרחיב את הדעת׳ על ידי התבוננות בדרכי חשיבה אחרות, שמן הסתם משכללות את הסקרנות ומאתגרות את החשיבה האישית שלנו".
בחלק השני של התערוכה מציגים אמנים פלסטיים, שהוזמנו לבחור טקסט מתוך הספר ולהתכתב איתו, ככזה שמעורר מחשבה והשראה. בין האמנים שיציגו כוללים אבי סביליה, אדיר כהן, אדם יקותיאלי, אורית קולירובסקי, אספיר זייגר, הגר, נורית שני, נירוואנה דבאח, סימה קרישנר, סרחיו דניאל צ'רטקוף ושיר מורן. עדי יקותיאלי מסביר: "הטקסט מהווה עבורם את נקודת המוצא שלהם להתייחסות ולתגובה- שהיא פונקציה של הקשבה ושל ניסיון להבין משמעותה של שיחה, לא באינטרפרטציה אילוסטרטיבית לנרטיב, אלא כזו שמעוררת מקום חדש בתוך תהליך היצירה האישי והרלוונטי להם."
בחלקה השלישי של התערוכה יוצג ווידאו ובו אינטרפרטציות של תלמידי אמנות מחטיבות הביניים והתיכונים בנתניה, שהתבקשו ליצור איורים חדשים לספר המיתולוגי. עדי יקותיאלי מדגיש: "אנו חיים בחברה שלעיתים דוגמטית ודעתנית מדי. חברה בה לכל אדם דעה ברורה וחד משמעית כמעט על כל נושא. כשאנשים נפגשים כדי לדבר, אין באמת חלופה של מחשבות אלא בעיקר ביטול ופסילה של מחשבות שאינן שלנו. אין כמעט מקום למחשבות מגוונות המדגישות אינטרפרטציות ואפשרויות מבלי שישפטו. השיח האנושי והתרבותי מתכווץ מאד. תערוכה זו אינה מכוונת להסכמה אחת, שהרי היא בעצמה מציגה אפשרויות אינסופיות ומעודדת את קבלתן באופן שווה. בזמנים כאלו של פסילה והתרחקות, אני מזמין אתכם לחוות את התערוכה מתוך סקרנות ,לחלוק דעות ורעיונות עם המבקרים אתכם ולהנות ממקום שיש בו הנאה צרופה של שפע של שוני ושונות".
בני אפרים, מנכ"ל היכל התרבות העירוני נתניה: "העשייה האמנותית בעיר ממשיכה בתנופה בתערוכה "מחפשים את אליס" המהווה חולייה חשובה בעשייה האמנותית בעיר בכלל ובגלריה על הצוק בפרט, תנופה שהחלה בראשית שנת 2018 עם פתיחתה מחדש של הגלריה והמשיכה בשנת 2019 בשורה של תערוכות שמיקדו תשומת לב ציבורית, מקומית וארצית. תערוכה זו ותערוכות שתבאנה הן מרכיב בעשייה המבורכת של עמותת היכל התרבות ואני קורא לכולם להיות חלק ממנה".