הקייטנות הסתיימו? יצאתם לחופש? הורים רבים מוצאים שזהו הזמן המתאים ביותר לגמילה מטיטולים, מעט לפני הכניסה אל גן העירייה. יחד עם הרצון שהילד ייגמל מופיעים חששות ותהיות רבות בנוגע לתהליך.
אז אני כאן כדי לעשות קצת סדר…
מאת: לימור מאמו מנחת הורים בגישת האינטליגנציה הרגשית,
מלווה עשרות משפחות לחיים שלוים ומאושרים יותר. אינטליגנציה רגשית מקשרת את תחומי האינטליגנציה והרגשות על ידי התייחסות לרגשות כמקורות מידע מעשיים העוזרים לנו להבין ולנווט בסביבה החברתית
מייל: limamo@walla.co.il
פייסבוק: @mamolimor
טל': 054-6661024
קצת על גמילה באופן כללי:
תהליך הגמילה מתרחש בין גיל שנתיים ועד לגיל שלוש וחצי בערך.כמובן כמו בכל תחום התפתחות יש ילדים שמקדימים את זמנם וכאלו שמאחרים, אבל בממוצע רב הילדים נגמלים בפרק הזמן הזה.
את הגיל הזה הגדיר זיגמונד פרוייד, אבי הפסיכואנליזה, כ"גיל האנאלי"- בגיל הזה מתחיל להתפתח ה"אני" והתפקיד שלו לתווך בין הדחפים לבין דרישות הסביבה. גם אריקסון (תלמידו של פרוייד) התייחס בתיאוריה הפסיכו-חברתית לתהליך הגמילה. גם ע"פ אריקסון בגיל זה מבשילות היכולות המוטוריות לתהליך הגמילה והוא יסתיים בעצמאות או לחלופין בושה. יש עוד תיאוריות רבות שעוסקות בגמילה ולא אזכיר כאן את כולן, אך חשוב לציין שכולן רואות בהתייחסות ההורים השפעה מכרעת לא רק להצלחת התהליך, אלא גם לבניית אישיותו של הפעוט ועיצובה. גמילה היא ציון דרך מאוד משמעותי בחיי הפעוט ומשפיע על עצמאותו, בטחונו העצמי, והאמון שלו בעצמו, בהוריו, ובעולם בכלל.
המון הורים חוששים מבולבלים ולא יודעים איך לגשת לעניין הגמילה. חלק חושבים שזה "אמור לבוא מהילד", יש טוענים שצריך "להחליט, להוריד וגמרנו", חלק מורידים חיתול לכל שעות היממה וחלק מתחילים קודם ביום ואז בלילה, הורים אחדים משתמשים בישבנון, בסיר ואחרים ישר באסלה…
קבלו מס' הצעות חשובות לתהליך גמילה מוצלח:
הרבה לפני תחילת התהליך- לבדוק האם קיימים סימנים שהילד מתחיל לשחק ולהיות מודע לצרכים שלו (מתחיל כבר בגיל שנה). יש ילדים שילכו לפינה בחדר בכל פעם שירצו להתרוקן, אחרים יעשו פרצוף מסוים. היו ערניים והכירו את הסימנים.
בשלות פיזית- האם הילד יכול ללכת, להפשיל מכנסיים ולהרים, מודע ליציאות שלו(בהתחלה יאמר אחרי שעשה את צרכיו ולאט לאט ידע לזהות לפני). האם קיימת יכולת שפתית בסיסית ? לא חייב לומר משפטים שלמים. מספיק שהוא יודע לנקוב במילה המצביעה על הצורך שלו להתפנות
בשלות רגשית- רצוי מאוד לא להתחיל את התהליך אם הילד נמצא במצב של מעברים בחייו(מעבר דירה/ כניסה של אח חדש וכד'). תהליך הגמילה מצריך מהפעוט פניות רגשית ואפשרות לעבד את שעובר עליו. אם נתחיל את התהליך בזמן שהוא מלכתחילה עמוס רגשית, סביר להניח שזה יסתיים בכישלון.
בשלות הורית!!!- כמו הפעוט חשוב גם שאנו ההורים נהיה מוכנים לתהליך שכולל הכלה ותמיכה. לזכור שזהו תהליך ולא "זבנג וגמרנו".
כשהגיע הזמן ולפני שמתחילים- רצוי להכין את הילד לתהליך ע"י הקראה של סיפורים בנושא ("סיר הסירים", "שודד הים ניר והסיר" ורבים נוספים) דיבור על הנושא והתעניינות מה עמדתו של הילד. יש לבחור סיר/ ישבנון. אין נכון או לא נכון. כל הורה יכול לחשוב ולהחליט לפי ראות עיניו וההכרות עם ילדו. יש ילדים שיחששו לטפס על הישבנון ויעדיפו סיר ולעומת זאת יש כאלו שישבנון יעודד אותם להרגיש "גדולים". דברו עם הילד שאלו אותו מה הוא מעדיף. זהו שלב קריטי בגמילה. ככל שלילד תהיה הרגשה של שליטה בכל הגורמים הסביבתיים כך יהיה לו קל יותר לשלוט בצרכים עצמם.
רכישה של המווווון תחתונים– רשתות השיווק מוצפות בקולקציות מגוונות ומושכות של תחתונים. לכו עם הילד ואפשרו לו לבחור את התחתונים שלו. קנו הרבה תחתונים וצפו לפספוסים.
ללא קשר לגמילה עצמה אפשרו לילד להיות עצמאי ולהרגיש בוגר. צרו הזדמנויות שבהן תהיה לו אפשרות בחירה או פעילויות שיוכל לבצע בעצמו.
ואז מתחילים…
אם ביצעתם את כל ההכנות הנדרשות ניתן להתחיל בתהליך. מודיעים לילד לפני תחילת התהליך ויוצאים לדרך. קחו בחשבון שבזמן הגמילה חשוב מאוד לשמור על סדר יום מובנה, למעט ביציאות מהבית, ולמזער עד כמה שאפשר שינויים. בזמן הזה הילד מתאמן על השליטה בסוגרים. כמו בכל אימון גם כאן יהיו הצלחות אך יהיו גם פספוסים. אל בהלה. אם תהיו רגועים, תחליפו את הבגדים הרטובים תאמרו שאתם יודעים שיצליח בפעם הבאה, ותמשיכו בביטחון והתמדה, אז התהליך יעבור בהצלחה. בשום אופן לא לכעוס על הילד אם פספס!!! מעבר לפגיעה בתהליך הגמילה עצמו, כעס שכזה יכול להוות פגיעה רגשית, לחבל באמון של הילד בכם, ובבניית עצמאותו. נכון, התהליך הוא מתיש , אך עם אורח רוח סבלנות והכלה הוא יסתיים מהר יותר.
כמובן שחשוב לפרגן לילד כאשר הוא מצליח, אך גם כאן חשוב להיות אותנטיים ולא לצאת מגדרנו אחרי כל טיפה באסלה. לשבח על הצלחות בצורה כנה ואמיתית.
גמילת יום וגמילת לילה- לא כל מי שגמול ביום יכול להיגמל מיד גם בלילה. שמעתי כבר הורים שחוששים שאם גומלים רק ביום זה מבלבל את הילד. האמת היא שאם ההורה לא מבולבל גם הילד לא יתבלבל! הגמילה בלילה מקורה בבשלות מערכת הסוגרים. אין לילד שום אפשרות שליטה על סוגרים אלו אם הוא עדיין לא הגיע לבשלות הזו. מתחילים גמילת לילה פשוט כשרואים שהילד קם עם טיטול יבש כל בוקר.
מה לא לעשות לעולם???
לא להעיר את הילד באמצע הלילה לצורך התרוקנות
לא לכעוס כשיש פספוסים
לא למנוע מהילד שתייה משעה מסוימת פן ירטיב בלילה
לא לשאול כל 5 דק' "יש לך פיפי?"
לא להביע גועל בפני הילד כאשר הוא מפספס (גם אם זה לא רק פיפי….)
יש ילדים שאצלם התהליך יהיה מלווה בקשיים החל מחוסר יכולת לשלוט בצרכים לאורך זמן (או חוסר רצון) ועד לעצירויות כרוניות. במקרים שכאלו יש לפנות ראשית לרופא הילדים ולשלול בעיה רפואית. אם לא נמצאה בעיה שכזו רצוי לפנות לאיש מקצוע ולהתייעץ.
מאחלת לכם גמילה קלה ומהירה.