במיוחד לשבועות–מפגש בין טבע וקהילה
טבע, ירוק, פריחה, צמחיה, גידול עצמי של פירות וירקות בגינות הקהילתיות הפזורות ברחבי העיר ואפילו "בית הבראה" לצמחים – בנתניה מגוון אפשרויות ליהנות מהטבע ממש ליד הבית.
הרעיון להקמת "בית הבראה לצמחים" היה של שמואל יומטוביאן המנהל את המרכז הפועל במסגרת הפעילות העירונית תחת מינהל תפעול בעירייה. עולם הצומח קרוב ללבו של יומטוביאן שתמיד חלם להקים פנסיון לשיקום וטיפול בצמחים. כעת, לאחר שהגשים את חלומו והפך את "בית ההבראה לצמחים" בנתניה למשגשג, הוא חולם שבכל עיר בארץ יהיה מרכז שכזה. "חשוב לי להעביר את המסר שצמחים הם כמו ילדים, חשוב לטפל בהם ולטפח אותם, עיריית נתניה משקיעה משאבים רבים בטיפוח העיר, בגינון ובצמחייה, וחשוב לי לחנך את הדור הצעיר לאהבת הטבע ועולם הצומח".
במסגרת הפעילות העירונית של "בית ההבראה לצמחים" מגיעים תלמידים מבתי ספר בעיר ללמוד אודות עולם הצומח. הם זורעים, שותלים, מדשנים ולאחר שהירק או הפרי בשלים ומוכנים לאכילה – נהנים התלמידים לקחת לביתם את הצמח או הירק ששתלו. "צריך לראות את ההבעה על פני התלמידים כדי להבין כמה זה משמעותי עבורם, זה מלמד אותם שההשקעה מניבה פירות ואני שמח וגאה על כך".
הידיעה כי עיריית נתניה הקימה "בית הבראה לצמחים" יצאה למרחוק והטלפון של יומטוביאן לא מפסיק לצלצל. "אנשים מברכים על המקום הזה, להרבה אנשים קשה לזרוק עציץ שנבל והם לא מצליחים לשקם, ועכשיו יש להם מענה. לא מזמן התקשרה אלי גברת מצפון הארץ שמגדלת צמחים בביתה וביקשה להביא אלינו לבית ההבראה צמח שנובל. עכשיו הצמח בשיקום ולאחר שישוב לפרוח, היא תחליט אם היא רוצה לקחת אותו בחזרה או להשאיר אותו לפרוח אצלנו בעיר".
ליומטוביאן בקשה מתושבי העיר: אל תזרקו צמחים לפח. "אני מאמין שצמח הוא כמו תינוק, וכך צריך להתייחס אליו. מי שיביא צמחים לבית ההבראה יחסוך בפסולת וגם ישמור על הסביבה. עיריית נתניה משקיעה רבות בטיפוח העיר ושמירה על הסביבה והקמת "בית ההבראה לצמחים" היא חלק מכך. במקום להשליך פסולת ולזהם את הסביבה, ניתן לשקם את הצמח ובמקביל לשמור על הסביבה. בהזדמנות זו אני רוצה להודות לראש העיר, מרים פיירברג-איכר ולראש מנהל התפעול, ליזי אורון על התמיכה בפעילות הזו".
בנוסף לשיתופי הפעולה המתקיימים עם מינהל החינוך בפעילות תלמידים ב"בית ההבראה לצמחים", מתקיימת פעילות משותפת גם עם מוזיאון נתניה הסמוך כאשר מבקרים המגיעים למוזיאון, נהנים גם מביקור ב"בית ההבראה לצמחים". "בחג השבועות למשל תתקיים פעילות במוזיאון בניהולה של חווה אפל, ואחת הפעילויות המוצעות היא שזירת פרחים ששיקמנו אצלנו", מסכם יומטוביאן.
לצד "בית ההבראה לצמחים" ברחוב מקדונלד 5 בעיר ממוקמת גינה קהילתית חדשה, שהוקמה באחרונה לרווחת תושבי מרכז העיר, המצטרפת ל-20 גינות קהילתיות הפזורות בשכונות בניהול אגף רבעים ושכונות בראשות כנרת מנטין.
"אנו למדים כי באמצעות העבודה בגינה נוצרים ומתהדקים קשרים חברתיים, והגינה משמשת כמרכז
לפעילויות שונות התורמות להעצמת הקהילה, כמקום התכנסות בחגים וכמוקד לביטוי ויצירה
ע"י ילדים ומבוגרים כאחד", אומרת ראש מנהל התפעול בעירייה, ליזי אורון. "אופייה המיוחד של פעילות זו, יוצרת תקשורת מיוחדת המאפשרת שיתוף אוכלוסיות בעלות מגוון תרבותי וחברתי נרחב ומעודדת בניית חברה אזרחית פעילה בנוסף, הגינות המיוחדות האלו יוצרות שיתוף פעולה פורה ומהוות כר לפיתוח רעיונות בין אגף השכונות ואגף גנים ונוף".
בנתניה, כאמור, קיימות 20 גינות קהילתיות ברחבי העיר ( בשכונות, בבתי ספר, ובבית גיל הקשיש).
רוב הגינות מונגשות וחלקן מותאמות לבעלי צרכים מיוחדים כמו: קשישים להם יש ערוגות מוגבהות, אחת הגינות הינה גינה טיפולית לבעלי צרכים מיוחדים ועוד.. לרשימת הגינות הקהילתיות בכתובת: https://www.netanya.muni.il/?CategoryID=2817