טור אישי מחבר ועד תושבי קריית השרון גיא שחר.
איך מצדיקים כריתת אקליפטוסים? הפחדות ודיס אינפורמציה
בתאריך 2020.12.29 פורסם מסמך מרתק אשר מצדד בהמשך כריתת אקליפטוסים וריסוסים בראונדאפ בחורשת הסרג'נטים (קישור בסוף המסמך). המסמך פורסם יום לפני שיתוף ציבור מטעם עיריית נתניה בנושא החורשה והממשק העתידי בה.
אבל למה? למה שמשהו ירצה להרוס את החורשה? מה ההיגיון?
זה מאוד פשוט, והתשובה עוד יותר ברורה אחרי שקוראים את המסמך. מחפשים אשם! מחפשים את מי להאשים במותם של מספר מטיילים בעשור האחרון. לאקליפטוס יש תכונה של "קריסת ענפים". הדבר עלול להתרחש בעצים גדולים במיוחד שמפתחים ענפים גדולים אשר העץ לא יכול לתמוך\לשאת.
מה צריך לעשות כדי להתמודד עם התופעה? באזורים קולטי קהל יש לבצע סקרי בטיחות וגיזומי בטיחות. אבל כנראה שמשהו התרשל (לכאורה) ועכשיו מחפשים את מי להאשים וכמובן שהאקליפטוס הוא המועמד הכי טבעי, הוא לא יכול להתגונן.
אז איך מאשימים עץ?
תוקפים אותו בכל מישור אפשרי. יוצרים בסיס מדעי (לכאורה) יש מאין שהעץ פוגע בסביבה, הפחדות שהעץ מסוכן והוא יביא לסוף העולם, דמוניזציה וכמובן הסתרת כל מידע חיובי ואלטרנטיבי על העץ.
המסמך שפורסם עושה את כל אלה ויותר.
1 .הפחדה 1 – האקליפטוס מסוכן.
מביאים כתבות על פגיעות מעצים כדי להפחיד . את העץ הכי קל להאשים. מה עם האנשים שהיו אחראים על תחזוקה ובטיחות? כמובן שזה לא אשמתם.
עוד מסתירים שדווקא בחורשות צפופות התופעה יותר נדירה כי העצים תומכים אחד בשני. גם עם נופל ענף, הוא נתפס בענפים של עצים שכנים. מנגד, שמדללים חורשות ומעודדים צימוח מהיר של עצים, התופעה מתגברת והופכת להיות יותר מסוכנת. וזה בדיוק מה שיקרה אם ימשיכו לדלל את החורשה. דילול החורשה בעצם מסכן את התושבים.
2 .הפחדה 2 – אם לא נרסס, יבנו בחורשה .
איזה קשקוש! החורשה השתמרה כי הציבור נהנה מאתר טבע עירוני, הערכיות של השטח בתור חורשה הוא עצום ובמיוחד עכשיו בתקופה הקורונה , הציבור הרחב מעריך ורוצה לשמר אותו. רק ה עצים שומרים על השטח מפיתוח, לא הצמחים המוגנים ולא התב"ע שניתנת לשינוי. אף אדם לא ישמור 250 דונם בלב העיר כשדה קוצים בשביל אף צמח שגדל 3-2 חודשים בשנה. את הצמחים אפשר להעביר לחממה, אם לא יהיו עצים לשמור על השטח, הוא יבוטן.
דיס אינפורמציה 0
כמות הצמחים בחורשה נמצאת בנסיגה כבר כמה שנים. ההסבר לזה הוא ריסוסים וכריתת עצים נרחבים שפגעו במאזן האקולוגי . כמובן שאת זה לא מספרים ועושים מניפולציה זולה והפחדה. כמובן שהשנה הירידה בכמות הצמחים תעלה לכותרות והאשם המידי יהיה העצים ואי דילולם.
איך כולם שוכחים שבשנת 2009 ,תחת חורש אקליפטוסים צפוף, ללא התערבות, ללא כריתות וללא ריסוסים נמצא בחורשה עושר מינים עצום. עצום בעשרות מונים מכל מקום אחר באזור.
3 .הפחדה 3 – אם לא נכרות, נייבש את בריכת החורף ולא נזרים אליה מים מה השתנה השנה הזאת מכל השנים הקודמות? מה קרה שפתאום "מכת יתושים" בקנה מידה תנכי מאיימת להיות כל כך קטלנית שהעירייה "תאלץ" לייבש את בריכת החורף בחורשה? פשוט כלום, כלום לא השתנה למעט החלטה שלא לכרות עצים שנמצאים מאז
ומעולם בחורשה ובשלולית. וכמובן מתעלמים ממחקר אחר שבדק את כל בריכות החוף בארץ ומצא שבבריכות שנמצאות תחת אקליפטוסים יש עושר מינים גדול מהממוצע )קישור בסוף(. אבל זה לא באמת מעניין.
אבל תאמת, אני לא בטוח שזה משנה בכלל כי השלולית מתייבשת. מתייבשת כל כך מהר שהיא לא תחזיק מספיק זמן בכל מקרה כדי להפוך למפגע יתושים. ולמה היא מתייבשת? כי חפרו אותה. השלולית נמצאת איפה שהיא נמצאת בגלל המיקום הנמוך באזור וחשוב עוד יותר הוא שכבת הקרקע שאוטמת אותה, שכבת נזאז. בגלל שבמשך כמה שנים חפרו וחפרו אותה, פגעו בשכבת הנזאז. ועכשיו כמו אמבטיה שמתרוקנת היא מתייבשת בקצב מהיר. מכת יתושים? אני לא חושב שזאת הבעיה של השלולית כרגע.
4 .דיס אינפורמציה 1 –מדידת קטרי העצים
בפרסום מבקשים מהקהל למדוד בעצמו את קטרי העצים בחורשה באזורים שעברו דילול ובאזורים שלא עברו דילול ולהשוות את התוצאות. ברור, הציבור ידע וילך מייד למדוד. שאלה, משהו השוואה את קצב הצימוח של עצים בין האזורים השונים? לא שאני יודע. מה כן עשו? כרתו את כל העצים הקטנים באזור מסוים ועכשיו מבקשים לראות איפה אין עצים קטנים. מבלבל? ברור!
לשם השוואה, בחלקות יער ביער חדרה שדוללו בשנת 2003 נמדד קצב צימוח של 5.0 ס"מ ממוצע בשנה לעץ לאחר 17 שנים של מעקב. ואיך יצליחו התושבים בקריית השרון למדוד את קצב הגידול אחרי 5 שנים בלבד?
5 .דיס אינפורמציה 2 – הסתרת מידע
במסמך מוצג דוח שנכתב בשנת 2017 על ידי ישראל גלון. משום מה הדוח מוצג בצורה חלקית וקופץ מסעיף 5 לסעיף 11 .איפה סעיפים 10-6 ?למה לא מציגים אותם? התשובה ברורה, הם מכילים התייחסות לא רצויה שלא רוצים להציג לציבור. הסעיפים האלה מדברים על צורך בגיזום והרמת נוף בחלקת אלונים, ולא דילול. הדוח מכיל המלצות לטיפול באלונים שלא יישמו עד היום ועוד דברים שלא מסתדרים עם האג'נדה הנוכחית, אז פשוט לא מציגים אותם.
6 .דיס אינפורמציה 3 – הצגת מידע מגמתי – דוח הפרפרים
דוח הפרפרים נראה כמי שצץ כל פעם שקוראים לו להתגייס לדגל ולהצדיק כריתת עצים.
a .הדוח הראשון פורסם בשנת 2015 אז היו צריכים את עזרתו בהצדקת כריתת אקליפטוסים. הדוח מצא כי העצים פוגעים באיכות האוויר, שהחורשה לא רומנטית ושהיא חוסמת את הנוף והבריזה מהים. איזה ים ואיזה נוף? כביש החוף, התרוממות קרקע ומרחק של 3 ק"מ מפרידים בין הים והחורשה. אה כן, גם היה כתוב שיש קצת פרפרים.
b .הדוח השני פורסם בשנת 2017 אחרי שדוח אחר מצא כי פעולות הדילול הביא לפגיעה קשה בחורשה , בעצים ובמאזן האקולוגי. אז שוב גייסו את דוח הפרפרים שמצא כמובן עלייה משמעותית בכמות הפרפרים, אינדיקציה בטוחה שהדילול הצליח. לכל תופעות הלוואי השליליות, אין אזכור או משמעות, העיקר שיש פרפרים. c .ועכשיו הגענו לדוח השלישי שנכתב בדצמבר 2020 ,זמן קצת אחרי שהוחלט להפסיק עם ריסוסים וכריתות העצים. אבוי לנו לאיזה מצב עגום הגיעו הפרפרים, ממש אין פרפרים. הרי הפרפרים מגיבים להחלטות של העירייה תוך ימים קצרים. כמובן שהאשם הוא האקליפטוס הארור ולא 5 שנים של ריסוסים בקוטלי עשבים בשטחים של 100 דונם ויותר בחורשה. תבינו, פרפרים אוהבים ראונדאפ, הוא מחזק אותם. אבל פרפרים רגישים להחלטות של העירייה ולהפסיק את הריסוסים ומיד אוכלוסייתם מצטמצמת! מה הייתה גודל אוכלוסיית הפרפרים בין השנים -2017 2020 ?לך חפש את התשובה.
7 .דיס אינפורמציה 4 – הצגת מאמר דעה בירחון כמאמר מדעי
איך מצדיקים כריתת אקליפטוסים? יוצרים בסיס מדעי יש מאין. אז אחרי כריתת
האקליפטוסים בחורשה, בזמן שיא של 3 שנים כבר הגיעו למסקנות המרחיקות לכת שדילול העצים הצליח, הצליח ובענק. אבל מה שכחו לספר, שזה מאמר דעה שלא עבר ביקורת עמיתים או שום ביקורת מקצועית נוספת. המאמר, לא מציין שבחורשה נשתלו, נזרעו ופורזו אלפי זרעים ושתילים של צמחים. אין התייחסות לתמותת עצים נרחבת שהתרחשה בגל שני עקב עקת דילול, שחיות הבר נעלמו מהחורשה, שיש התפרצות של מינים פולשים בחורשה, שמשתמשים בקוטלי עשבים בקנה מידה נרחב. כל התופעות השליליות אינן מצוינות, העיקר שיש פרפרים וצמחים שמוצאם אינו ברור.
זה הבסיס המדעי לכאורה שעל גביו רוצים לכרות אקליפטוסים בחורשת הסרג'נטים וכן, גם בעוד מקומות הארץ.
8 .דיס אינפורמציה 5" – יער האלונים החבוי"
אחרי דילול העצים בשנת 2015 פיזרו התושבים בחורשה אלפי בלוטי אלון שנאספו באזור. בין אם בצורה טבעית או לא, נבטו להם כמה מאות עצי אלון. עצי האלון האלה הם בגודל של עיפרון, לא יותר מ 30 ס"מ, הם לא קיבלו שם טיפוח או הגנה ועתידם אינו מובטח. אז האם על בסיס כמה עצי אלון בגודל של עיפרון יש לכרות מאות עצי אקליפטוס בוגרים? משהו חושב שהשטח יישאר קפוא במשך 20 שנים עד שנבטי האלון אולי יגיעו לגודל משמעותי? גם פה התשובה ברורה, ברור שלא! השטח לא יישאר כשדה קוצים גם לא שנתיים, אחרי שנה אחרת שהציבור לא ייהנה ממנו, התב"ע תשונה והמקום יפותח.
9 .דיס אינפורמציה 6 – ריסוס בראונדאפ עוזר לטבע
זה אולי השקר הכי גדול. הריסוסים האלה רק מחזקים את החמציץ! כל מי שיכנס לחורשה היום ויבחן את האזורים שרוססו בשנים האחרונות יראה אחד משנים, אזורים חוליים – שום דבר לא גדל בהם, או חמציצים. החמציץ הוא הצמח שהכי עמיד בפני הריסוס והוא חוזר לגדול כשבועיים לאחר הריסוסים. מעבר לחוסר היעילות של הריסוסים בצמצום החמציץ, יש להם השלכות הרסניות על שאר הצמחים ובעיקר על העשבוניים. הצמחים העשבוניים, שצומחים מזרעים שפוזרו שנה לפני כן מתים ולכן לא מצליחים להשלים מחזור גדילה \חיים לשנה שאחרי. בשנה שאחרי הריסוסים רק צמחים שגדלים מבצלצלים\פקעות חוזרים לצמוח ואליהם מצטרפים צמחים פולשים ומתפרצים. התמונה הקשה שמתגלה באזורים שרססו לא מוצאת את דרכה למוחם ודוחותיהם של מי שעומד מאחורי ודוחף את הריסוסים הקטלניים. גם שכל החורשה תעלם הם עדין יפרסמו דוחות ויספרו כמה הכל מושלם בחורשה. מה הדבר הבאה? יגידו שריסוס בראונדאפ סלקטיבי ופוגע רק בחמציץ? פשוט הזיה. וכל זה לפני שדיברנו על הסכנות הבריאותיות שיש לחומר הארור הזה.
אבל למה? למה ממשיכים? למה נלחמים כדי להמשיך עם הפגיעה בחורשה ? תשובה פשוטה, אף אחד לא רוצה להודות שעשה טעות. לא רוצים להפסיק את הביסוס המדעי לכאורה של הצדקת כריתת האקליפטוסים. ואנשים רוצים להמשיך לייצר לעצמם עבודה. עלות הממשק האקולוגי החורשה היא מאות אלפי שקלים בשנה. מאות אלפי שקלים שהוצאו על כתיבת דוחות, תשלום לפועלים, קניית זרעים, שתילים וחומרים אחרים. אם יעזבו את החורשה בש קט ויתנו לטבע לעשות את שלו, מה יהיה עם כל האנשים שחיו מכל העבודה המיותרת הזאת? על מה יכתבו מאמרי דעה? ברור שיש אינטרס מובהק להמשך את הממשק ההרסני, ואין שום משמעות לתוצאות בשטח, הנייר סופג הכל.
כל מה שכתבתי לעייל הוא בגדר לכאורה ופרי דמיוני ודעתי בלבד. אם פגעתי במשהו אני מתנצל מראש ומבקש ממנו לפנות אלי ואני אתקן את הכתוב בהתאם. המייל שלי: com.gmail@ggguuyyy
גיא שחר.
קישור לפרסום המגמתי על החורשה:
https://drive.google.com/file/d/1KplXsBxxe2f0pfNaG4I2t4Tr72973E4w/view?usp=sharing